Dezvoltare Terapie Narativa in Romania

de Ion Dronic
Adauga la favorite
Vezi
3445
vizualizari
223 lei
din 20,000 lei
Iași, Județul Iași
Organizare primei conferinte de terapie narativa din Romania si ulterior dezvoltarea unei retele nationale de centre de terapie narativa.
Initiator proiect
1 proiect
ONG
ONG profil verificat

 Salut,

Suntem o comunitate de practicieni care acționează în direcția promovării psihologiei și a serviciilor psihologice în România și în afara ei. Membrii și partenerii Asociației Psiterra pun accentul pe diseminarea  cunoștințelor și a practicii psihologice. De curînd, suntem implicați într-o „călătorie narativă” – prin studierea și aplicarea principiilor abordării narative în diferite domenii: medical, psihologic, social, organizațional și comunitar.  Cate ceva din ce am facut pana acum: 

- aprilie 2015 - aprilie 2016: Derulare proiect „Refuz să mai suport abuzul în tăcere".  Obiectivul general al proiectului a vizat facilitarea accesului la servicii sociale şi de bază a persoanelor vârstnice care au fost supuse abuzului, din județul Iași. Vezi mai sus testimonialele beneficiarilor.

- aprilie 2016: Startup Safary, Berlin Germania. Eveniment tech pe durata a 3 zile.  Invatam cum sta treaba in lumea startup-urilor. Participa trei dintre membri Psiterra: Ovidiu Gavrilovici, Dronic Aliona si Dronic Ion.

- mai 2016:  Techsylvania, Cluj Romania. Revenim pe plaiuri mioritice si mergem la Cluj sa ascultam lume buna. In poza Tim Draper, investitor din SUA, legendar pentru investitii in companii ca Skype, Tesla, Baidu etc. vorbeste despre scoala sa de antreprenoriat, Draper University, la care ulterior aplicam si obtinem o bursa

- iulie 2016: a 4 Conferinta Europeana de Terapie Narativa, Barcelona Spania. Ovidiu Gavrilovici, președintele Asociatiei Psiterra, deschide conferinta impreuna cu Carlos Chimpen, presedintele asociatie spaniole de terapie narativa. 

- august 2016: Traning Terapie Narativa Nivel 2 la Durau, Romania. In formare Vasile Baghiu, scriitor, prozator, poet si fondator al himerismului, Alexandru Constantin presedinte asociatiei de Analiza Tranzactionala din Romania, Dronic Ion, student Draper University. Formator Ovidiu Gavrilovici, președintele Asociatiei Psiterra, conferentiar universitar, terapeut si promotor al practicilor narative in Romania.

- septembrie 2016: Dronic Ion, incepe scoala de antreprenoriat in Silicon Valley, USA, cu un alt proiect al asociatiei: narragram - o poveste personala.

- octombrie 2016: Prima Conferinta de Terapie Narativa se va desfasura la Iasi in perioada 22-23 octombrie 2016.

Pentru ce e nevoie de sprijin?

1. Pentru a continua consilierea narativa in comunitate a persoanelor varstnice care suferă de diverse probleme psihologice (depresie, anxietate etc.) și sociale (rele tratamente și abuz etc.).

2. Pentru a organiza grupuri de suport facilitate în stil narativ pentru persoanele  care sufera de afectiuni cronice si terminale. De asemenea, pentru a oferi asistență membrilor de familie. 

3. Pentru a implica și mobiliza elevi din mai multe școli în lupta împotriva bullying-ului și a hărțuirii prin furnizarea unor tehnici narative în abordarea acestora.

4. Pentru  a oferi suport personalului medical și a celui auxiliar (asistenti medicali, studentii, rezidentii, infirmiere) in a isi urma vocatia de a fi aproape de vietile pacientilor lor si de a invata sa se sprijne reciproc.

Prin:

1) sustinerea a 10 sesiuni de consiliere narativa cu persoanele varstnice.

2) realizare a 2 grupuri de suport cu  pacienti cu boli cronice grave si terminale (ingrijiti in spitale din Iasi) și cu membrii de familie.

3) realizarea si sustinerea a 2 echipe secrete anti-bulying in doua clase din scoli iesene pe parcursul unui semestru scolar 

4) realizarea a doua programe de medicina narativa  cu asistenti medicali din spitale iesene si cu studenti/rezidenti in medicina de la UMF Iasi 

Avem nevoie de prezenta ta la conferinta. Vino, vezi, participa la un workshop si incearca sa implementezi cele invatate in domeniul tau de activitate. Avem o credinta puternica, inspirata de ani de experienta ca principiile abordarii narative sunt universale si pot fi aplicate in orice domeniu. Vom incerca sa implementam un concept fain experimentat la Berlin, cel de Safary, conferinta te va purta dintr-o locatie in alta, astfel incat poti sa vezi cele mai frumoase locuri din oras. Vrei sa vezi Iasul lui Eminescu in octombrie? 

Impactul

Ca sa intelegi ce impact vei avea, vom povesti un pic despre terapia narativa si tu vei decide daca e ceva la ce te poti ralia sau nu. 

Ce credem noi: 

Noi, terapeutii narativi credem ca viata e compusa din povesti multiple. Identitatile noastre nu sunt aspecte fixe, intrinseci noua, ci sunt constant formate in relatie cu cei ce ne inconjoara. Aceasta deschide noi posibilitati pentru consiliere ca un proces mai degraba social decat psihologic. De asemenea, ar insemna ca terapeutii narativi nu trebuie sa fie experti in disfunctii si tulburari, ci mai degraba au responsabilitatea crearii unor situatii sociale in care identitati alternative, dezirabile ar putea aparea si ar putea fi sustinute conducand la schimbari in viata oamenilor.

De exemplu: 

O mama care ridica vocea la copilul ei poate interpreta asta ca pe o poveste ca e o "mama rea" careia ii lipseste rabdarea si esueaza in a-i oferi copilului sau "dragoste neconditionata". Pe langa aceasta descriere in viata mamei respective ar exista inca multe alte exemple de acest tip care vor adauga la aceasta imagine negativa despre sine. Aceasta poveste ingrata ar putea deveni atat de puternica incat  impiedica aceasta mama sa-si interpreteze experienta parentala in orice alt mod. Chiar daca mama ar avea povesti impregnate cu dragoste si grija, povestea dominanta, cea de "mama rea" este suficient de puternica incat momentele de dragoste si grija sunt suprascrise - nu li se atribuie nicio semnificatie, sunt complet ignorate. Aceasta mama se va considera o "mama rea". Si ce face o mama rea? Pune in act ceea ce prescrie povestea curenta despre ea:  ridica vocea la propriul copil, in consecinta, asta si va face, va ridica vocea in continuare. In aceasta situatie, mama ar avea alte modele de raspuns dar acestea sunt ignorate astfel fiind inaccesibile. Aici intervine terapia narativa, face posibil ca povestile alternative, dezirabile sa devina dominante si preferate in conversatii in care terapeutul arata curiozitate si respect continuu persoanei pe care o asista. De fapt terapeutii narativi nici nu se numesc psihoterapeuti pe ei insisi. Prin "terapia narativa" ei de fapt asista narativ persoanele in as descrie si dezvolta o poveste de viata onoranta pe care sa o puna in aplicare si sa-si construiesca vietile in acord cu aceasta.

Alte moduri in care ne poti ajuta

In caz ca nu iti permiti sa contribui financiar, dar iti place ce citesti...

Urmareste-ne pe twitter,

Da-ne un like pe facebook,

Viziteaza-ne si vezi ce mai facem,

Sa stii ca nu ne suparam daca distribui aceasta campanie!

Intrebari si raspunsuri

Cum ajung la Iasi?

Cu trenul, autocarul sau cu avionul.

Cum ajung la locatia conferintei?

Ai toate detaliile pe pagina de facebook a conferintei.

Unde ma cazez?

Poti alege dintre un airbnbo pensiune sau un hotel

Poate vrei sa sustii o lucrare sau sa organizezi un workshop ?
Participanții care intenționează să prezinte o lucrare sau să propună un workshop sunt rugați să trimită rezumatul la adresa de e-mail: contact@psiterra.ro în limba română și engleză.
Condiții de tehnoredactare: font Times New Roman, 12, spațiu – 1.5, maxim 2000 caractere (fără spațiu).
Termen limită de trimitere a abstractelor: 15 septembrie 2016.
Termen pentru primirea răspunsului cu privire la acceptarea abstractelor: 1 octombrie 2016.

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

acum 8 ani
Card "Sprijina si tu" oferit de:
1.00 lei
Cristian Oltean
acum 8 ani
Card "Sprijina si tu" oferit de:
1.00 lei
QuickMobile
acum 8 ani
Felicitari . la cat mai multe astfel de proiecte frumoase.
100.00 lei
Razvan Mielcioiu
acum 8 ani
Card "Sprijina si tu" oferit de:
1.00 lei
Sustinator anonim
acum 8 ani
70.00 lei
Sustinator anonim
acum 8 ani
Succes!
50.00 lei