Fermă Cai

de Szoke Janos
Adauga la favorite
Vezi
7016
vizualizari
52 lei
din 278,016 lei
Sighișoara, Județul Mureș
Relația dintre om și cal se bazează pe câteva elemente importante, ca orice relație între ființele vii: respect, prietenie, încredere.
Initiator proiect
2 proiecte

 

    Fermă Cai

   Sunt fascinat de cai de la o vârstă foarte fragedă mai exact de la 13 ani când am primit în dar un mânz. Îmi plăcea foarte mult să îl privesc cum aleargă, cum își mișcă trupul divin, să îmi petrec timpul liber alături de el, să îl îngrijesc.   

   Până în prezent am crescut mai mulți cai, fiecare având un temperament diferit, vă povestesc despre doi dintre ei:

   Doina, era o iapă foarte frumoasă după construcția ei era predispusă la mult efort și alergat, era tot timpul plină de energie dar și imprevizibilă, se speria de multe ori chiar dacă nu era un motiv bine întemeiat.  

   Lisa, era o iapă din rasa semigreul românesc, foarte blândă de încredere cu un suflet nobil îi plăceau foarte mult copiii. Din păcate ea s-a înbolnăvit și nu am reușit să o vindecăm.

    Acum o am pe Csellő, o iapă asemănătoare cu semigreul foarte frumoasă, de culoare neagră dar puțin încăpățânată.

                            

   Îmi doresc să cresc cai din mai multe rase: Ardenez, Furioso North-Star și bineînțeles Semigreul Românesc. Doresc să îi folosesc pentru agrement, echitație, drumeții călare, terapie, ei fiind un partener deosebit.

   Câteva Cuvinte Despre Aceste Rase Și Cai În General:

   Rasa Ardeneză este o rasă tipică de tracțiune grea. Se pretează la muncile foarte grele din agricultură, având o capacitate energetică foarte bună, sunt cai foarte rezistenți și cu un caracter foarte bun, docil, putând fi conduși chiar și de copii. Această rasă s-a format în regiunea de graniță dintre Franța și Belgia. Astăzi există și o varietate românească a acestei rase. 

   Exemplarele din această rasă se caracterizează printr-o dezvoltare corporală mare cu o talie cuprinsă între 152-162 cm, cu o masă corporală între 700-1000 kg.

   Capul este mare, încărcat în zona obrajilor, cu profil drept, fruntea este lată joasă, ochii luminoși, urechile scurte, ascuțite, iar nările mari și largi. Gâtul este musculos, larg, spinarea și șalele sunt scurte, drepte, musculoase, membrele sunt scurte, puternice, bine conformate, articulațiile sunt mari, proeminente, copitele mari.

Imaginea următoare este cu un cal din rasa Ardenez:

                                

   Rasa Furioso North-Star este de origine maghiară, ale cărei începuturi au fost puse în Herghelia Mezőhegyes, la începutul sec XIX. S-a format din contopirea a două familii de cai de jumătate sânge, întemeiate de armăsarii Furioso și North-Star. Pentru ameliorarea acestor exemplare, s-au utilizat sucesiv încrucișări cu rasele pur Sânge Englez și Arabă.

   Prezintă un exterior bine conformat, cu o dezvoltare corporală relativ mare comparativ cu celelalte populații de cabaline jumătate pur sânge. Capul este expresiv bine proporționat, fruntea largă cu profil drept, ochii vioi. Pieptul este larg, toracele cu coaste bine arcuite. Membrele cu oase puternice, musculatură fermă, articulații largi și tendoane rezistente. Copitele sunt de mărime mijlocie.

   Exemplarele acestei rase au un sistem nervos foarte echilibrat, în ciuda temperamentului lor care este vioi. S-au dovedit parteneri de încredere ai omului atât în muncă cât și în sport. Majoritatea exemplarelor au o însușire psihică individuală care permit călărirea lor de catre copii sau de către persoane cu handicap.

   Imaginea următoare este cu un cal din rasa Furioso North-Star:

            

   Semigreul Românesc este o rasă care a început să se formeze în jurul anului 1960 urmărindu-se crearea unei rase de tracțiune grea, care să fie adaptată condițiilor pedoclimatice din țara noastră și să aibă o rezistență, mobilitate bună în același timp și o putere de tracțiune mare. Primele încrucișări între exemplarele Trăpașul Românesc și Ardenez s-a făcut în anul 1959. S-a constatat că rasa nou creată suferea de un proces de degradare biologică începând din a doua generație. Pentru încrucișările complexe ce au urmat, s-au folosit rasele Lipițan și Furioso North-Star.

   Semigreul Românesc are o talie de 158 cm, și o masă corporală de 580-600 kg, cu un format corporal puternic cea ce îi oferă aptitudinile pentru tracțiune. Capul este bine proporționat, cu profil drept sau ușor convex, fruntea este largă iar urechile cu o lungime de mărime potrivită. Coama și coada bogate, ondulate. Spinarea este lungă, largă și puternică, șalele sunt scurte, duble. Pieptul este larg, musculos, toracele adânc, profund. Membrele au musculatură foarte puternică și tendoane foarte pronunțate. Roba este de o varietate mai mare: dereșă, piersicie sau murgă.

   Semigreul Românesc este un cal docil, blând cu un caracter bun temperament vioi foarte ascultător. Poate fi utilizat la tracțiune, atât în alură de pas cât și de trap. Capacitatea energetică a acestei rase este foarte mare, ei putând să tracteze o greutate de 3-4 ori mai mare decât greutatea lor vie, pe distanțe lungi.

   Personal am avut un cal din această rasă, am fost foarte mulțumit din toate punctele de vedere și îmi doresc să mai cresc mulți cai din această rasă.

   Mai jos o imagine cu Lisa... un cal deosebit:

   Activitățile cu cai cer un contact fizic-psihic permanent, mai mult dacă ajungi să sincronizezi cu calul impresionant prin forța și frumusețea sa, îți dă un sentiment de valorificare, îți crește încrederea în sine excelent pentru copii cu probleme de integrare, copii cu handicap.

  

   Caii sunt animale cu o personalitate complexă, nu trebuie să presupunem că sunt animale ușor de guvernat. Omul a folosit calul de-a lungul vremii pentru o varitete de sarcini: la muncă să tracteze bunuri, să transporte pasageri, pentru amuzament în dueluri cavalerești, turniruri, curse și războaie.

   Calul este un animal inteligent, dar niciodată nu o să învețe limbajul nostru, așa că noi trebuie să învățăm limbajul cailor, totul este cum înțelegem să dezvoltăm această relație dintre noi și cal ea neputând fii una corectă în absența câtorva elemente importante ca orice relație  între ființele vii: respect, prietenie, parteneriat, încredere.

   Pe partea psihică în terapia cu calul, există beneficii imediate și generale de care au parte toți: reabilitare fizică după anumite accidente, reabilitare emoțională după diverse traume sau tulburări, de exemplu: boli psihice, fobie de animale, persoane cu handicap, pregătirea pentru o operție, dependența de droguri, persoane care se simt subapreciate, discriminate, neglijate. Evoluția e foarte rapidă de multe ori apar rezultate în termen de 5-10 ședințe. Calul te învață autocontrolul atât al posturii și al corpului, cât și al emoțiilor.

    Calul e foarte sensibil și îți oglindește reacțiile, mișcările. De exemplu dacă ești pe cal și te-ai dezechilibrat sau nu stai într-o poziție corectă, dacă stai aplecat spre stânga sau spre dreapta sau dacă coloana ta nu stă într-o poziție corectă, calul sesizează acest lucru și se oprește. Funcționezi împreună cu calul așa că trebuie să mergi corect. Calul e singurul animal confortabil de călărit și are mersul tridimensional, exact ca al omului, are oscilațiile de bazin pe care le are și omul. O persoană cu handicap urcată pe cal merge ca un om normal, e o stimulare pe care o poate face doar calul.

   În clădirea administrativă a fermei doresc să amenajez un cabinet, în care să lucreze un psihoterapeut care v-a colabora cu un instructor, este atent la felul în care se desfășoară terapia, v-a trebuii să cunoască emoțiile și reacțiile atât ale calului cât și ale pacientului.

   Conceptul este cunoscut sub denumirile de echitație psihopterapeutică, hipoterapie sau calul coterapeut. Această formă de terapie este deja răspândită în occident. Calul este 50% fizic și 50% emoțional, stabilește o legătură profundă cu persoana care apelează la acest mod de tratare, îți poate arăta prin reacțiile lui trăirile persoanei, chiar dacă acesta nu înțelege sau nu poate exprima clar cea ce simte și gândește în cuvinte.

   Terapia cu calul reprezintă o completare utilă la tratamentele medicamentoase utilizate în prezent.

  

    De Ce Am Nevoie?

   Adăpost pentru cai, grajd, boxe.

   Fânar pentru a depozita fânul, lucerna pe timp de iarnă.

   Gard pentru a proteja ferma.

   Utilaje agricole: cositoare, greblă mecanică, presă de balotat.

   Fântână pentru apă proaspătă.

   Panouri fotovoltaice, pentru producerea de curent electric.

   Alte scule și echipamente pentru întreținerea cailor.

   Tabelul următor descrie mai precis toate dotările care sunt necesare fermei și un calcul aproximativ:

   Pentru toate acestea este nevoie de o sumă foarte mare de bani, dar o să încerc să obțin acești bani în mai multe etape, apelând și la alte forme de ajutor și instituții.

   Mai jos câteva imagini cu terenul unde doresc să construiesc ferma, aflată la aproximativ 600 metri de o stradă asfaltată.

   Recompense:

   Sunt foarte recunoscător pentru fiecare mic ajutor, și vă mulțumesc anticipat! M-am gândit la câteva recompense pe care le puteți obține în schimbul ajutorului vostru.

    1. Pentru 10 ron Un Sincer Mulțumesc

Pentru o donație în valoare de 10 ron, vă mulțumesc printr-o felicitare electronică. Fiecare dar mă ajută să construiesc ferma, ajutorul vostru face diferența.

    2. Pentru 20 ron ofer 2 Tichete De Călărie

Pentru o donație în valoare de 20 ron, ofer 2 tichete de călărie, fiecare pentru 40 de minute valabile pentru copii cu vârsta sub 14 ani. Voi tipării astfel de tichete și am să livrez celor care doresc această ofertă.

    3. Pentru 30 ron ofer 2 Tichete De Călărie

Pentru o donație în valoare de 30 ron, ofer 2 tichete de călărie, fiecare pentru 40 de minute valabile pentru adulți. Voi tipării astfel de tichete și am să livrez celor care doresc această ofertă.

    4. Pentru 40 ron ofer 4 Tichete De Călărie

Pentru o donație în valoare de 40 ron, ofer 4 tichete de călărie, fiecare pentru 40 de minute valabile pentru copii cu vârsta sub 14 ani. Voi tipării astfel de tichete și am să livrez celor care doresc această ofertă.

    5. Pentru 60 ron ofer 4 Tichete De Călărie

Pentru o donație în valoare de 60 ron, ofer 4 tichete de călărie, fiecare pentru 40 de minute valabile pentru adulți. Voi tipării astfel de tichete și am să livrez celor care doresc această ofertă.

    6. Pentru 60 de ron ofer Mănusi De Echitație Doamne

Pentru o donație în valoare de 60 ron, ofer mănuși de echitație pentru doamne de culoare albă, diferitre mărimi: XS, S, M, L, XL.

                             

    7. Pentru 80 ron ofer Pantaloni Echitație Damă

Pentru o donație în valoare de 80 ron, ofer pantaloni de echitație pentru doamne, de culoare maro diferite mărimi: S, M, L, XL, XXL.

 

                                      

    8. Pentru 200 ron ofer Jachetă Cu Glugă Nevada

Pentru o donație în valoare de 200 ron, ofer jachetă cu glugă Nevada, mărimi pentru copii: 128, 140, 152, 164, 176, mărimi pentru adulți: XS, S, M, L, XL, culori: roz, albastru.

                                   

    Impactul:

Un loc minunat pe care îl putem înpărtășii cu toții.

Terapia cu cai este extrem de benefică cu rezultate uimitoare într-un timp rapid.

Putem educa copiii să iubească animalele, astfel își întăresc sistemul imunitar, în acelși timp rămân departe de stresul de zi cu zi, pot renunța la dependența față de calculatoare, gadgeturi etc.

Lucrând înpreună cu animalele și natura, învățăm să protejăm această lume să fie mai sănătoasă și mai curată.

     Provocări:

  Am o foarte mare pasiune pentru cai de la o varstă foarte fragedă, cunosc o mulțime de lucruri despre cai, cred totuși că mai sunt atât de multe lucruri de învățat.  Doresc să particip la evenimente și cursuri de pregătire unde îmi pot dezvolta mai bine această abilitate.

    Cum Mă Puteți Ajuta:

   Poate nu puteți să contribuiți, dar aș vrea să vă rog să vorbiți despre această campanie cu alții, să înpărtășiți, sau atrage atenția celor care ar fi interesați. Chiar și cel mai mic ajutor înseamnă mult pentru mine.

 

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

postat acum 8 ani
Aveti pagina de facebook sau email? Practic dumneavoastra porniti de la zero. Pe moment aveti doar cai si un teren. La ce distanta sunteti de Sighisoara? Acesta e profilul meu pe facebook. https://www.facebook.com/profile.php?id=100000723183189

postat acum 8 ani
Pagina mea de facebok: https://www.facebook.com/szoke.janos.9 si adresa mea de e-mail: wolf_nanni@yahoo.com , da asa este am mai multe terenuri, doar un cal si multa pasiune.
postat acum 8 ani
Locuiesc la 5 km distanta de Sighisoara...
postat acum 8 ani
As dori sa contribui la proiectul tau dar am nevoie de mai multe informatii. Iubesc caii si ar fii frumos sa invatam pe cei mici si cei mari dragostea de animale si pot oferi ele in schimb.

postat acum 8 ani
Ce fel de informații doriți? vă răspund cu mare placere... Vă mulțumesc.
Nicu Boitan
acum 8 ani
Plata cu card "sprijina si tu!"
1.00 lei
Reni
acum 8 ani
Plata cu card "sprijina si tu!"
1.00 lei
Cristea Georgiana
acum 8 ani
Succes
50.00 lei