Gradinile Ogrezului - Colectie de pomi soiuri vechi

de Viorel Lucaci
Adauga la favorite
Vezi
6380
vizualizari
90 lei
din 19,000 lei
Fornadia, com. Soimus, jud. Hunedoara
Infiintarea unei Colectii de pomi traditionali din Romania si in special din zona Transilvaniei
Initiator proiect
1 proiect

 O scurta prezentare

  • Numele meu e Viorel Lucaci si sunt un norocos.  Sunt norocos pentru ca sunt sanatos, am o familie implinita . Sunt norocos pentru m-am nascut intr-un sat frumos de la poalele Muntilor Metaliferi ( http://satul.net/harta-fornadia-hd/ ), ca mi-a ramas o casa parinteasca cu gradina  de 1,9 ha si un teren de 4,2 ha. Profesia de inginer constructor m-a indepartat pentru o vreme de aceste locuri, dar, acum  a sosit momentul acestui proiect nou, caruia pot sa-i dedic in intregime resursele mele. In ultimii ani, am studiat acest domeniu, am activat in mai multe grupuri pe retelele de socializare dedicate pomiculturii, am facut schimb de informatii si de altoi cu prietenii de pe aceste retele , care s-au aratat dispusi sa ma ajute (https://www.facebook.com/viorel.lucaci.7 ,  https://www.facebook.com/groups/427983334261242/  https://www.facebook.com/groups/1902798356634327/  https://www.facebook.com/groups/185500582036843/  https://www.facebook.com/groups/iubimpomiifructiferi/ ). In plus, am sprijinul fiului meu Alex de 21 de ani.

    Sunt un norocos, nu-i asa? Si pentru ca nu sunt un egoist, vreau sa impart acest noroc cu voi, prietenii si finantatorii acestui proiect prin care veti deveni fondatori si coproprietari ai acestei Colectii.

  • Descrie pe scurt propria campanie 
  • Campania pentru finantarea infiintarii Colectiei de soiuri vechi, traditionale de pomi este importanta pentru ca permite dezvoltarea proiectului pas cu pas, in etape bine definite si va oferi Echipei de proiect  un feedback  esential. Este prima campanie  de crowdfunding  pe care o initiem si succesul, sau insuccesul va fi o lectie esentiala. Invatam!
  • Exprima importanta contributiei financiare pe care o are un sustinator in obtinerea de fonduri. Sustinatorii acestui proiect sunt cel mai important suport pentru noi. Vor valida ideile noastre privind  identificarea si conservarea soiurilor pomicole  care si-au demonstrat  valoarea prin  gust, durata de viata si rezistenta la factori climatici, boli si daunatori, dobandite. Scopul nostru este de a identifica acesti pomi in curtile si livezile populatiei, varsta si starea lor de sanatate, inmultirea  lor in Colectie si observarea evolutiei lor in situ. Locatia viitoarei Colectii este un cadru natural  necontaminat, iar pomii identificati pana in prezent au varste venerabile, unii peste 100 de ani, fara fertilizare sau tratamente chimice.

Nu uita sa fii cat mai concis, dar in acelasi timp personal. 

So, va place ideea? "Dati si voi un leu de tri", vorba lui Lulu. Clujenii  stiu despre ce vorba .( https://www.youtube.com/watch?v=q6Q91YxpREY )

Acum, la modul serios, poate va puneti intrebarea : ce castigati voi, finantatorii si ce castig eu si Echipa de proiect?

Castigul vostru, in afara de recompensele stabilite, este posibilitatea de a vizita oricand Livada Colectiei impreuna cu familia sau prietenii, de a petrece un weekend sau un miniconcediu intr-un sat de deal cu paduri si peisaje frumoase, in care, pe langa fructe, puteti gasi si alte produse locale. Singura problema ar fi cazarea pentru grupuri mai mari, dar orasul Deva e la doar 13 km. Daca intentionati sa petreceti mai mult timp, va pot recomanda obiective turistice interesante, pe o raza de 40-50 km: Muzeul aurului din Brad la 24 km, Cetatea Devei la 13 km, zonele  aurifere  de la Musariu, Baita. Toplita, Sacaramb, Certej la 20-30km, castelul Huniazilor din Hunedoara la 32 km, zona Orastie si Geoagiu si baile la cca 30 km, Parcul dendrologic Simeria la 25 km, Tara Hategului cu toate minunatiile ei la cca 45 km, etc.

Castigul meu: in primul rand prietenia voastra, apoi, idei noi pentru dezvoltarea proiectului si suportul vostru care e decisiv si mobilizant. 

  • Explica in detaliu suma de care ai nevoie si cum va fi investita. 
  • Proiectul Colectiei de pomi are mai multe etape : 
  • prima etapa: infiintarea unei asociatii de profil, pregatirea terenului, analize sol, plantarea a cca 200 de portaltoi salbatici recoltati din zona, infiintarea unei scoli de puieti salbatici ( viitori portaltoi), identificarea pomilor pentru prelevarea de altoi;
  • a doua etapa: infiintarea plantatiei de Colectie pe o suprafata de 4,2 ha. Colectia va cuprinde specii de mar. par, prun, cires, visin, cais, gutui, alun, nuc, castan, dud, corcodus, scorus, roscov, mosmon, corn, ( in general cam toate speciile de pomi fructiferi cu raspandire in arealul romanesc, o Arca a pomilor) , circa 300 de soiuri ( inclusiv soiuri locale nealtoite) in minim 3 exemplare din fiecare soi. Arbusti fructiferi si specii indigene de copaci pentru o perdea de protectie; in total cca 1300 de pomi.
  • a treia etapa: editarea unui Catalog cu speciile si soiurile din colectie
  • a patra etapa: studii si observatii in situ privind evolutia si dezvoltarea Colectiei. 
  •  Prima etapa a proiectului, pentru care se solicita o finantare de 19000 lei are prevazute urmatoarele activitati:
  • Infiintarea Asociatiei Gradinile Ogrezului se va face pana la terminarea campaniei. Costurile privind inmatricularea si capitalul, insumand  1200 lei vor fi suportate de membrii fondatori ;
  • crearea une pagini web pentru asociatia Gradinile Ogrezului ( achizitie domeniu, hosting, grafica si arhitectura) 3000 lei
  • analizele  de sol pentru reconversie se vor face la OSPA Deva si vor costa 1500 lei;
  • pregatirea terenului pe cele 4,2 ha care cuprinde defrisarea, inlaturarea pomilor uscati , a arbustilor, tufelor si desfundarea terenului prin scarificare mecanica va costa 3000 lei
  • recoltarea si plantarea a 200 portaltoi salbatici din zona ( mar, par, prun  si cires) va costa 1000 de lei;
  • infiintarea unei scoli de puieti salbatici consta in pregatirea unei suprafete de 0,4 ha prin arare, discuire, fertilizare, plantarea semintelor si samburilor stratificati, sistem de irigare, lucrari de intretinere manuala in vegetatie pe durata unui an cu costuri totale de 5000 lei.
  • identificarea, localizarea pomilor pentru altoit se va desfasura pe parcursul unui an si consta in identificarea proprietarilor si obtinerea acceptului lor, culegerea de informatii privind soiul, varsta, starea de sanatate, documentare foto. Aceasta activitate se va face prin deplasari in areale cunoscute, partial prin voluntari si colaboratori. Costuri estimate : 5500 lei ( pentru voluntari se vor deconta costurile cu deplasarile si expedierea materialului recoltat prin curierat sau posta)
  • Povesteste oamenilor despre recompensele tale unice. 
  • Recompense: 
  • Pentru 20 de lei sau mai mult: sustinatorii vor fi trecuti in lista fondatorilor Colectiei de pomi vechi care va fi afisata pe site-ul Asociatiei Gradinile Ogrezului si pe panoul de la intrarea in Livada Colectiei.
  • pentru 70 de lei sau mai mult: finantatorii vor primi in adoptie primii 100 de pomi plantati in Livada Colectiei si 50% din productia anuala a  acestor pomi pe toata durata de viata a pomilor ( unele specii si soiuri pot depasi 100 de ani). Pomii vor purta placute cu numele adoptatorului si vor putea fi vizitati oricand.Recompensele se vor recolta din Livada Colectiei in perioadele de recoltare specifice fiecarui soi adoptat . In situatia in care finantatorii nu au nevoie de toata cantitatea de fructe, pot opta pentru distribuirea lor in scopuri caritabile la case de batrani, gradinite, orfelinate, etc. Pana la intarea pe rod a pomilor adoptati, oferim fructe din pomii existenti in gradina de la Fornadia, in limita a 20 kg de mere/ recompensa.
  • pentru 150 de lei sau mai mult: finantatorii devin coproprietarii a 100 din primii pomi plantati pe toata durata de viata a pomului si  vor dispune de productia lor 100%. Recompensele se vor recolta din Livada Colectiei in perioadele de recoltare specifice fiecarui soi adoptat . In situatia in care finantatorii nu au nevoie de toata cantitatea de fructe, pot opta pentru distribuirea lor in scopuri caritabile la case de batrani, gradinite, orfelinate, etc. Pana la intarea pe rod a pomilor adoptati, oferim fructe din pomii existenti in gradina de la Fornadia, in limita a 20 kg de mere/ recompensa.
  • “Construieste” credibilitatea, fiind cat mai transparent; 
  • Evolutia livezii Colectiei de pomi va fi prezentata in etapele ei esentiale: crestere, inflorire, intrare pe rod pe site-ul Asociatiei Gradinile Ogrezului prin materiale foto si video.
  • Descrie modul in care vor fi investite fondurile (etapele de investitie), in cazul in care nu vei reusi sa-ti atingi obiectivul propus.
  • In situatia in care nu se va atinge valoarea investitiei solicitate, etapele proiectului prezentat mai sus se vor desfasura in succesiunea lor, probabil cu durata mai mare de finalizare.

Impactul

  • Explica ce influenta poate avea proiectul tau asupra sustinatorilor si asupra comunitatii in care este expus;
  • Proiectul prezentat va aduce fiecarui finantator un colt de natura adevarata, in special celor din mediul urban care nu dispun de de un teren la tara, nu au timpul necesar, cunostintele si locatia potrivita sa se ocupe de propria livada. Pentru comunitatea din Fornadia ( o comunitate mica, relativ imbatranita,  proiectul  va fi un exemplu de buna practica si,  poate ,  un stimulent pentru asociere. Cu siguranta, dezvoltarea Proiectului va produce emulatie si interes pozitiv in comunitatea locala si posibil, si la nivel administrativ.
  • Evidentiaza existenta concreta a unui proiect de succes asemanator (daca acesta exista);
  • Din informatiile obtinute pe internet, exista o initiativa similara la gradina Botanica din  Jibou, la Malancrav, in zona Solca din Bucovina  si in zona Sibiului. Nu am vizitat inca nici una din aceste locatii, vizita o vom face in etapa de identificare si colectare de material pentru altoit.

Riscuri si provocari

Exista riscul ca o plantatie tanara, chiar dezvoltata pe portaltoi salbatic, rezistent, sa nu se comporte fidel cu pomii in varsta, care si-au creat imunitate si independenta fata de factorul entropic. ( Ma refer aici la exemplarele batrane de pomi, inca viguroase si in plina productie fara nici o interventie a factorului uman, in gradini vechi, parasite). Din acest motiv, Echipa proiectului e constienta ca lucrurile trebuie observate, studiate. Din experienta noastra si a altora, factorul decisiv este solul si lantul trofic sanatos. Locatia aleasa corespunde din punct de vedere al solului si a vietii din sol, ramane de vazut efectul schimbarilor climatice. Dar si pentru acestea , prin proiect, gandim pentru urmatorii 100 de ani: dezvoltarea proiectului pe principii durabile, gestionarea resurselor de apa din sol, ingrasaminte verzi, plante companion. Livada Colectie in sine va fi construita pe principiul biodiversitatii prin cele peste 30 de specii pomicole si circa 300 de soiuri.

Alte cai/moduri in care putem fi ajutati

  • Pentru toti cei intersati de proiect, dar care nu au posibilitatea  de a-l sustine financiar, Echipa de proiect le multumeste din suflet. Ne pot sustine recomandand proiectul cunoscutilor, facand cunoscute cercurilor apropiate preocuparile noastre. Ne pot sustine pe parcursul realizarii Colectiei cu informatii privind  soiurile vechi existente in zona lor, participand ca voluntari la strangerea de material.
  • Platforma  www.sprijina.ro ofera toate instrumentele de promovare.
  • Va multumim tuturor celor care ati vizualizat in numar mare ciorna proiectului si asteptam suportul vostru pe durata campaniei.
  • Intrebari si raspunsuri
  • Echipa de proiect va raspunde tuturor intrebarilor  si comentariilor facute de sustinatori.
  • Intrebare: Daca nu sunt in tara sau nu ma pot deplasa la locatia Colectiei pentru a recolta fructe, cum pot obtine recompensa?
  • Raspuns: Fiind vorba de produse perisabile, vom analiza posibilitatea de a opta individual pentru un anumit gen de produs prelucrat (  suc, dulceturi, fructe uscate, etc) la echivalentul fructelor din recompensa. expdierea lor se va face la locatia precizata de Dvs., tinand cont de taxevamale, transport, bariere legislative, etc.
  • Intrebare: Exista posibilitatea de a dona si de a nu intra in posesia recompensei ( in sensul de a face plata in intervalul campaniei, dar pana sa donez eu, deja s-a atins numrul limita de recompense)?
  • Raspuns: numarul limitat de recompense, la fiecare categorie, a fost stabilit tinand cont de bugetul primei etape  de finantare si de termenele pe care le-am stabilit pentru livrare ( respectiv, 31. 03.2019 pentru pomi si 31.01.2019 pentru publicarea Listei donatorilor in site-ul asociatiei Gradinile Ogrezului). Toate sumele colectate in plus fata de suma propusa, vor fi transformate in recompense in etapa a doua a proiectului ( nr. total de pomi din colectie va atinge cca 1300 de pomi, deci raman disponibile inca 1100 de recompense la Adoptii si Coproprietari), pentru fiecare categorie, cu termene de livrare corelate cu etapa a doua de realizare a proiectului.

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

postat acum 6 ani
Prieteni, va multumesc celor care ati vizitat pagina, nu ma asteptam sa fim asa multi! Hai sa spargem gheata si sa sustinem proiectul. Puteti dona cu cardul, alegand una din recompense, prin sms sau cu ordin de plata la Banca Dvs. Va multumesc!
Lucaci traian Alex
acum 6 ani
20.00 lei
Lucaci Traian Alex
acum 6 ani
Super proiect!
70.00 lei
  • 20 /11
    2018
    1

    Pentru a obtine o recompensa pur si smplu dati click pe una din ele si urmati pasii indicati de platforma. Toate cele bune!