Vino să prindem rădăcini!
Știați că 498773 ha de teren din totalul fondului funciar al județului Iași sunt degradate sau neproductive, conform OJSPA Iași?
Aceasta este consecința pășunatului excesiv, managementului defectuos al lucrărilor agricole și forestiere, defrișărilor necontrolate și a presiunii antropice.
Pe 29 octombrie 2016, la 9 km de Iași, lângă satul Rediu Aldei din comuna Aroneanu, dorim să creăm o perdea de protecție în jurul unei păduri recent plantate, pe un versant cu risc de alunecare.
Locația acțunii de împădurire
Necesitatea acestei intervenții este impusă de riscul alunecării versantului respectiv, ceea ce ar duce la afectarea caselor din areal, afectarea pășunii satului (care și asa este slab productivă) și dispariția tinerei păduri.
Un caz similar, s-a întâmplat în 1996 la Pârcovaci lângă Hârlău, județul Iași, când un versant, cu caracteristici asemănatoare, din lipsa lucrărilor de amenajare, a alunecat pe o suprafață de aproximativ 250 ha, afectând 97 de gospodării din 186 și unele surse de apă din zonă.
Exemplu de daună provocată de alunecarea de teren de la Pârcovaci
Cine suntem noi?
Observând lipsa de diversitate a modalităților de petrecere a timpului liber și avînd o pasiune comună pentru activitațile în natură, am decis să înființăm această asociație, cu scopul principal de a oferi comunității ieșene alternative interesante la clasicele ieșiri în baruri și cluburi sau plimbările prin magazinele(mallurile) orașului.
După discuții îndelungate și după urmarea tuturor procedurilor legale a apărut Alternativa Urbană. Oficial activitatea noastră a început în luna aprilie dar am organizat activități de documentare și înainte de acest termen.
In 7 luni de la infiintare, prin activitatile noastre, desfasurare cu preponderenta in natura, am reusit sa aducem impreuna oameni din medii si domenii diferite. Acum este perioada in care putem contribui si noi, intr-o mica masura, la refacerea naturii.
Poți să ne ajuți să prindem rădăcini! Pentru realizarea acțiunii de împădurire avem nevoie de suma de 3200 lei pentru:
-scule și unelte:2000 lei
-apa pentru participanți:200 lei
-cheltuieli organizatorice: 500 lei
-promovare și materiale promoționale: 500 lei
Impactul acțiunii:
Realizarea acestei perdele de protecție va consolida versantul, va proteja plantația adiacenta și va ajuta la refacerea biodiversității în zonă.
Riscuri și provocări:
Suntem un ONG la început de drum, care se bazează doar pe resursele proprii limitate și mai avem multe de invatat. Cu toate acestea credem în proiectul nostru și în potențialul echipei noastre.
Cum ne poți sprijini:
-Cel mai mult ne poți ajuta prin alegerea uneia dintre recompensele pe care le-am pregătit pentru voi.
Sau poți:
-distribui această campanie pe rețelele de socializare
-să ne dai un like la pagina de Facebook și să urmarești celelalte activități ale noastre
-suntem deschiși la sugestii, idei si recomandări. Le așteptăm cu drag pe mesageria paginii de Facebook sau pe contact@alternativaurbana.ro
-dacă ne poți ajuta cu: unelte, apă, sau orice consideri ca este util pentru această acțiune dă-ne un mail pe contact@alternativaurbana.ro
Dacă ai întrebări in legatură cu această campanie ne poți contacta pe Facebook sau pe e-mail.
Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu