Cu drag, de la... Moș Crăciun!
22 de copii inrolati in Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism - AITA il asteapta pe Mos Craciun. Ei sunt un exemplu de munca, ambitie si depasire a propriilor limite. In fiecare an, echipa AITA cauta sponsori-Mos Craciun. Anul asta, ai putea fi tu?
Cea mai mare bucurie pentru copii in perioada sarbatorilor este sa gaseasca cadouri in ghetute si sub brad. Si nu numai acasa, ci si la “gradi”, asa cum numesc ei centrul nostru.
In fiecare an am incercat sa facem acest lucru cu ajutorul sponsorilor, dar de multe ori am cumparat cadouri din fonduri proprii. De obicei, de Mos Nicolae, copiii primesc dulciuri si mici atentii, iar de Mos Craciun, cate un cadou potrivit pentru genul si varsta copilului.
Chiar daca nu pare un efort mare, numarul mare de copii pe care-i avem in prezent face mai dificila gasirea fondurilor pentru a le face sarbatorile pline de bucurie. Anul acesta ne-am propus un final mai fericit, cu brad, cu masa plina si cadouri. Pentru asta, avem nevoie de un altfel de Mos Craciun. Anul asta, ai putea fi tu acela?
Vino alaturi de noi, sa colindam, sa citim povesti si sa daruim copiilor fructe, jucarii , carti de citit, de colorat, caiete , creioane colorate si tablete. Ajuta-ne sa dotam salile de terapie cu braduti artificiali si decoratiuni de Craciun, jocuri interactive si carti. Orice atentie, este un premiu pentru ei. Orice faci, este pentru ei, pentru copiii STELARI.
AITA (Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism) este un ONG infiintat in 2008. In 2009 a deschis un centru de recuperare precoce pentru copii cu autism. In cei 7 ani de experienta, peste 200 de copii au beneficiat in mod direct de terapia oferita, iar cu fiecare an asociatia a crescut, ajungand sa fie o asociatie de referinta in Romania pentru servicii de calitate oferite copiilor cu autism si familiilor acestora. Peste 5000 de adulti, parinti si specialisti din toata tara, au beneficiat de informatiile oferite la cursurile si in campaniile organizate de AITA.
Viziunea AITA este o lume in care toate drepturile copiilor cu autism sunt respectate:
- O lume care constientizeaza importanta primirii si integrarii copilului cu autism in societate;
- O lume in care diagnosticul de autism nu este privit ca o fatalitate, intelegandu-se importanta interventiei timpurii si a imbunatatirilor in planul comunicarii si limbajului, al socializarii, al comportamentelor, pe care aceasta le poate aduce;
- O lume in care oamenii stiu ca autismul nu „se ia” si ca persoanele cu autism au nevoie la fel de mult ca oricine de iubire, de intelegere, de incurajari, de apartenenta la un grup si de educatie.
Misiunea noastra este de a-i ajuta pe copiii cu autism si cu alte tulburari de dezvoltare sa-si descopere si sa-si utilizeze potentialul la cel mai inalt nivel, oferindu-le programe de interventie terapeutica personalizate, create de catre unii din cei mai buni specialisti din tara.
Numarul copiilor diagnosticati cu autism este in crestere, aproximativ 1 la 68 de nasteri conform ultimelor statistici. Deoarece terapia se realizeaza individual, terapeutul si copilul, standardele de calitate impun un numar relativ scazut de beneficiari.
In prezent 22 de copii fac terapie la AITA. In contextul unui numar redus de specialisti si al cresterii numarului de copii diagnosticati, solicitarile pentru terapie sunt numeroase, iar lista de asteptare este foarte lunga.
AITA asigura, in prezent, jumatate din costurile terapiei, iar copiii si familiile beneficiaza de:
- Echipa de 2 sau 3 specialisti care lucreaza cu copilul;
- Coordonare permanenta;
- Sedinta bi-lunara cu parintii;
- Corespondenta si informare zilnica prin caietul copilului;
- Terapie individuala si grupuri de socializare;
- Toate materialele educationale si de papetarie necesare.
- Cursuri gratuite de informare pentru parinti.
Chiar si asa, nevoile sunt mari si multe, dar, prin ajutorul vostru, se pot acoperi nevoile primare pentru acesti copii.
Fara sponsorizari, AITA nu ar putea ajuta copiii sa progreseze.
Ne poti ajuta donand catre AITA pana la 20% din impozitul pe profit al firmei tale, completand un contrac de sponsorizare, sau donand in cont oricat consideri.
Obiectivul final, la AITA, nu este sa faca din copiii cu autism genii, dar sa-i faca pe copii din ce in ce mai putin autisti, si, mai ales, din ce in ce mai fericiti.
Q&A
Ce este autismul?
Autismul este o tulburare de dezvoltare considerata drept una dintre cele mai severe tulburari neuropsihiatrice ale copilariei. Autismul este tulburarea centrala din cadrul unui intreg spectru de tulburari de dezvoltare, cunoscut sub numele de spectrul tulburarilor autismului/autiste sau de tulburari pervazive de dezvoltare.
Aceste tulburari prezinta o larga varietate de manifestari, presupuse a fi rezultatul unor disfunctionalitati de dezvoltare ale sistemului nervos central sau genetice. Cauzele specifice sunt inca necunoscute.
Persoana care prezinta tulburari pervazive de dezvoltare demonstreaza dificultati in mai multe arii de dezvoltare si nu doar in anumite segmente specifice, iar efectele produse de dificultatile dintr-o anumita arie au efecte negative asupra dezvoltarii altor zone, rezultatul fiind un grup complex de caracteristici si trasaturi.
Autismul este prezent inca de la nastere si se pastreaza pe durata intregii vietii. Poate avea doua tipuri de debut:
- autismul poate fi observat inca din primul an de viata;
- autismul se instaleaza in jurul varstei de 2-3 ani, iar copilul, care pana la aceasta varsta a avut o evolutie normala, pierde achizitiile (cognitive, de socializare, comunicare) si incep sa manifeste si comportamente repetitive si autostimulari.
Semne si caracteristici:
Copilul cu autism poate avea urmatoarele caracteristici:
- nu raspunde la nume sau la solicitarile adultului (decat cand “vrea”) si pare ca nu aude sau nu intelege ceea ce i se cere;
- nu se uita unde i se arata si nu se uita la adult daca vrea ceva de la el,
- desi poate tolera alti copii in jurul sau, si chiar poate fi bucuros de prezenta lor, nu interactioneaza efectiv cu copiii;
- protesteaza in momentul in care i se cere ceva si se insista pentru primirea unui raspuns;
- jocul ii este marcat de un caracter stereotip (foloseste obiectele sau jucariile mereu in acelasi fel, de exemplu: le inchide/deschide, bate cu obiectele in anumite locuri, le invarte etc ), ori nu este atras de jucarii ci mai degraba de sticle goale, sfori, pungi etc.;
- nu foloseste obiectele in scopul lor uzual (le linge, le scutura, plimba sticle pe care le umple si le goleste etc);
- prezinta tulburari senzoriale manifestate uneori prin nevoia de a atinge orice, de a linge, de a pipai, iar alte ori prin refuzul de a intra in contact cu anumite texturi, de a gusta anumite alimente etc;
- poate avea comportamente stereotipe: insira si aliniaza obiecte, se invarte ori flutura mainile sau obiecte mici etc..
- poate prezenta probleme de alimentatie, si probleme ale somnului;
- nu doreste sau nu poate sa foloseasca cuvinte cu sens de comunicare;
- merge pe varfuri, ori are miscari bizare are mainilor si ale corpului;
- ecolalizeaza (repeta la nesfarsit sunete, cuvinte, reclame tv etc).
Ce presupune terapia ABA?
Un program complet si complex oferit de specialistii AITA cuprinde:
- Evaluarea initiala a copilului la intrarea in program, apoi evaluari periodice,
- Terapie ABA (Applied Behavior Analysis),
- PECS (Picture Exchange Communication System),
- Logopedie,
- Kinetoterapie,
- Socializare – in grupuri de 3 – 4 copii, formate in acord cu varsta si abilitatile copiilor,
- Sedinte periodice cu parintii.
Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu