Să fim pentru un timp ȚĂRANI și să facem o RĂSCOALĂ!

de Horian Mihai Grecu
Adauga la favorite
Vezi
3620
vizualizari
4,650 lei
din 210,000 lei
Comuna Valea Lungă Jud Dâmbovița,
Ferme familiale modernizate, fermieri antreprenori, produse prelucrate și valorificate direct, asociere în Obștime, iată viitorul comunității rurale!
Initiator proiect
1 proiect

Sunt Horia,  aici și acum  vă fac chemarea la răscoala noastră!

Sunt bucureștean, dar acum 20 de ani, prin achiziția unei mici proprietăți, am devenit fiu adoptiv al satului Gorgota din comuna Valea Lungă de Dâmbovița. De la început mi-am dorit să contribui la viața comunității din care făceam parte. Mediul local oferea un minunat cadru natural și o remarcabilă deschidere a oamenilor către noutate. Atunci am format o echipă de oameni cu preferințe și activități din domenii diferite, dar animați de aceiași dorință de a înbunătăți viața și mediul comunității..

 

Prima acțiune de anvergură a echipei  (anul 2006)  a constat în implementarea unui proiect din Planul Național de Cercetare Dezvoltare al acelor vremuri. Rezultatele au fost aplicate la o școală din Valea Lungă sub forma unei microstații de epurare a apelor menajere uzate, pentru grup sanitar modern

Ulterior ne-am concentrat atenția pe fenomenul declinului și în perspectivă a dispariției micilor ferme familiale însoțit de masiva migrare a forței de muncă și destructurarea comunității rurale de la deal  munte. De acum 5-6 ani ne-am angajat într-una dintre cele mai costisitoare și dificile acțiuni, aceea de înțelegere și cercetare a fenomenului, de căutare,  găsire, experimentare și aplicare de soluții și strategii pentru stoparea și reabilitarea situației.

Am înțeles condițiile negative și amenințările ce s-au acumulat, modul lor de manifestare dar am și descoperit căile, metodele și oportunitățile de contracarare. În acești 5 ani am realizat  o construcție, la nivel de model experimental de mici dimensiuni (atât cât ne-au permis resursele proprii limitate), suficientă pentru a valida în practică viabilitatea și fezabilitatea conceptului teoretic.

 

Și astfel am construit prima fermă familială de mici dimensiuni cu module funcționale interconectate, luând ca model o fermă tradițională, căreia i-am aplicat noile tehnologii și biotehnologii și un nou mod antreprenorial de gestionare..

De aici a rezultat importanța legăturilor dintre modulele fermei. Am probat avantajele economice generate de asigurarea de materii prime generate în fermă, prin valorificarea ieșirilor unor module ca intrări pentru celelalte.

Ne-au trebuit cinci ani pentru a testa diferite variante pentru toate modulele cu excepția fermei de pește la care nu s-a executat decât studiul geo. Astfel modelul experimental al fermei și-a indeplinit menirea  de generator de soluții novative, tehnici, metode și metodologii,  norme și mormative de funcționare pe ansamblul  construcției și pe componentele ei.

 

Multor produse de la fermă le-am ridicat semnificativ valoarea adugată  prin prelucrare-procesare, în bucătăriile proprii, cu instrumente și dispozitive semi-profesionale. Astfel am înțeles necesitatea și importanța economică a propriei unitați profesionale de procesare -prelucrae.  Produsele brute de la fermă cât și cele procesate le-am transportat și livrat tot noi, pe bază de comandă,  direct acasă la  clienții noștri, pe cele mai scurte și directe canale de distribuție. Așa am realizat necesitatea propriei unități de preluare comenzi, transport și livrare. 

 

Am  demonstrat și probat că numai așa o fermă familială de mici dimensiuni este rentabilă, asigurând  o mică afacere  pentru familia proprietarului , venituri decente la nivel european și un profit minim din primul an și apoi optim începând cu anul 4. Am realizat importanța asamblării acestor trei tipuri de unități; un număr determinat de ferme familiale ca unități de producție, construite în sistem de franciză, asociate în participație cu unitatea de prelucrare-procesare și cea de transport distribuție într-o formă organizațional funcțională pe care am numit-o OBȘTIMEA.

Din partea pieței de desfacere și a clienților nu am avut nici o problemă, datorită existenței unui segment rezonabil de consumatori  ce caută alimente bio, sănătoase, naturale, dar care au dorința de a cunoaște cât mai direct evoluția  produsului solicitat de la producție și până la recepție. Practicarea unui  marketing relațional permite exact acest tip de relație participativă prin care Obștimea asigură  clientului statutul de coproducător al produselor solicitate.

Chiar ei consumatorii au venit cu sugestii și soluții pentru acel tip de organizare în varianta de club al clienților abonați și asta datorită faptului că o astfel de fermă chiar la potențialul ei maxim nu poate onora cererea a mai mult de 35 - 40 de solicitanți.

Bun, acum vă întreb și eu, ați văzut un model experimental de orice natură ar fi el?   Nu e atrăgător este încropit , modificat pe componente și pe întregul lui de mai multe ori, total necomercial, plin de improvizații și experimente. În această situație se află acum proiectul nostru. Suntem la jumătatea drumului, vrem să trecem la finalizarea lui, să  realizăm acel prototip, acel model pilot  multiplicabil și perfect funcțional, la parametri optimi de rentabilitate și profitabilitate. 

Noi ne dorim, știm cum și putem să ne implicăm în continuare, cu toate puterile noastre, dar nu mai este suficient; 

Este nevoie de un efort de echipă de altă dimensiune,                                                                                         

Este nevoie de un disponibil investițional de altă anvergură,

pentru a ne vedea visul îmlinit, pentru a putea oferi, aici în mediul rural, un produs integrat de forma unui mini parc de afaceri la cheie  pentru antreprenori . 

Concret, trebuie să finalizăm prima fermă. pe care am făcut toate experimentele noastre, să o aducem în sfârșit la parametri tehnico- economici performanți, și să realizăm o a doua fermă.  Aceata va fi la fel ca cea model oferind aceleași produse. Ea  va porni de la început, cu tot capitalul fix de dotare și circulant de  funcționare, așa cum este normal pentru orice investiție nouă. În acest fel vom proba rentabilitatea și profitabilitatea ei din primul an de activitate. Și uite așa vom avea primele două unități de producție(UP) care împreună cu unitatea de prelucrae- procesare (UPP) și cea de  transpor și livrare (UTL)  vor forma Obștimea, ca formă organizarorică de asociere.

Necesar minimal  pentru transformarea și finalizarea fermei  experiment  = 120000 lei 

Necesar pentru a doua fermă = 300000 lei

Pentru implementarea celorlalte două unități (Unitatea de procesare-prelucrare și Unitatea de transport și livrare) vom aplica în 2019, pe fondurile structurale  prin PNDR ori APIA, un proiect cu finanțare europeană.

Faza în care ne aflăm, este de importanță majoră, orice participare, orice sprijin, din partea oricui, fie că este persoană fizică sau juridică, din postura de promotor, susținător, sponsor, investitor sau partener. Fără acestă susținere suntem puși în situația de-a dreptul tragică ca după cinci ani de eforturi susținute să abandonăm acest proiect în care credem și am investit tot ce am avut.  Însumând  munca efectuată, materialele și materiile prime, materialul biologic achiziționat și evaluând valoric mijloacele materiale corporale și necorporale rezultate în acestă perioadă de cercetare, încercări și probe, ne-au rezultat costuri în jur de 400000-450000 lei. Toate acestea  se pot transforma în vânt în condițiile abandonului lucrării.  

Apelând la platforma de crowdfunding sprijină.ro oferim toate modalitățile total transparente de mobilizare a sprijinului vostru, astfel încât proiectul nostru comun să devină optim operațional, de sine stătător,  autogestionabil, predictibil și replicabil. El va fi benefic pentru  cei ce am contribuit la el și ofertă model pentru cei ce vor pe viitor să-l utilizeze.  Pentru NOI (adică noi și voi) susținerea voastră va aduce satisfacția morală a finalizării primei francize românești în mediul rural. NOI vom fi autorii și primii beneficiari ai oportunităților comunității rurale (de afaceri) a viitorului.  

Recompensele pentru susținătorii acestui proiect sunt material simbolice și onorifice pentru cei ce se  vor împlica la nivel empatic și financiar participative și parteneriale pentru cei ce vor participa investițional. Ele vor fi livrate și contractate la sfârșitul campaniei, în lunile ianuarie, februarie 2019. Aceste recompense șunt descrise și expuse la loc convenit pe platformă cât și pe site-ul proiectului www.obstimeamosneni.ro  la pagina "Pentru cei interesați"                                                                               

Fiecare bănuț rezultat din susținerea voastră va fi alocat cu destinație clară, monitorizat și vizualizat de NOI în tot traseul lui de la intrarea în proiect până la materializarea lui în componenta de destinație. Vom avea grijă împreună ca  participarea voastră să ducă  Obștimea de la  stadiul de simulator la cel de produs model funțional la cheie.                                                                                                                                                        

De mai bine de trei ani am postat public, pe contul de facebook Horian Grecu, mai toate componetele și fazele lucrării noastre și am selectat o serie de comentarii și întrebări: de la prieteni și nu numai;

-  De ce  soluția construită se adresează în special mediului rural din zonele de deal munte?                            R.   Pentru că majoritatea fermelor familiale de mici dimensiuni se regăsește în acest areal, pentru că terenul, solul și clima de aici permit funcționarea optimă a tuturor celor nouă module ale fermei și pentru că sunt familiarizat și cunosc bine acest mediu

-  De ce așa târziu și la această vârstă  te-ai înhămat la așa o activitate solicitantă?                                            R.  De mult mi-am dorit dar abia după pensionare am avut timpul disponibil și pentru că așa văd eu o bătrânete reală și utilă.

-  Crezi că românul, oriunde ar fi el este dispus, are timpul și posibilitatea printre toate problemele lui, să  se mai implice și în trăznăile tale?                                                                                                                                                 R  Cred !  Chiar sunt convins.

Nu ți se pare că seamănă a cerșeală ceea ce faci tu?                                                                                                           R   Nu,  deoarece ce la o analiză mai atentă eu mai mult ofer decât cer și chiar dacă ar fi așa, atât de dedicat sunt acestei idei și punerii ei  în practică  încât sunt dispus să-mi asum orice etichetă 

Mai sunt multe de spus. Amănunte, detalii, prezentări în detaliu le veți găsi pe site-ul proiectului www.obstimeamosneni.ro.  Pentru relații și informații suplimentare aveți la dispoziție email-ul  obstimea.mosneni@gmail.com  și tel :0722.229.951 / 0736.194.912. Dacă ați avut răbdarea să mă urmăriți până aici, eu vă spun că merită  toată atenția și dedicarea nostră, măcar numai pentru faptul că vom crea ceva important după care să beneficiem și noi și cei ce ne vor urma. Doamne ajută!   

 

 

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

Marinescu Ionut George
acum 6 ani
Va admir perseverenta si sunt convins ca veti reusi.
1,000.00 lei
Gabriela Cantacuzino
acum 6 ani
150.00 lei
Sustinator anonim
acum 6 ani
250.00 lei
Sustinator anonim
acum 6 ani
100.00 lei
Sustinator anonim
acum 6 ani
Succes si spor in toate!
150.00 lei
Sustinator anonim
acum 6 ani
Lasa un cuvant de incurajare pentru proiect
2,000.00 lei
Sustinator anonim
acum 6 ani
1,000.00 lei