Pune-ti amprenta pe viitorul lui Alex si Bertho!

de Mirela Tudorache Secan
Adauga la favorite
Vezi
1552
vizualizari
0 lei
din 45,780 lei
Bucuresti,
Alex si Bertho sunt singurii 2 romani admisi in acest an la NYU Shanghai. Au primit burse partiale, dar mai au nevoie de ajutorul a 8.000 de oameni!
Initiator proiect
Profil verificat
1 proiect
ONG
ONG profil verificat

O scurta prezentare

Alex si Bertho sunt doi elevi in cls. a XII-a la Colegiul Spiru Haret din Bucuresti. Sunt extrem de creativi si energici, iar dorinta lor cea mai mare este sa gaseasca cei 8.000 oameni care sa-i ajute sa-si duca visul mai departe!

Pe 15 septembrie 2019 si-au propus sa invete impreuna pentru a aplica la universitati din toata lumea. Au avut doar 2 luni la dispozitie pentru a se pregati singuri pentru niste examene grele, SAT [BAC-ul american] si Toefl. Fara meditatii, fara consiliere sau alt ajutor, doar cu ce au gasit gratuit pe internet, cateva carti cumparate de pe olx, altele imprumutate de la Fulbright si multe teste online. Nu erau premianti sau copii de 10, insa au vrut sa-si demonstreze ca isi pot indeplini un vis: acela de a studia la o universitate de renume din strainatate, pentru a reusi sa schimbe lumea. 

 PLAY: https://observatornews.ro/social/romani-admisi-universitate-china-361189.html

Cu un program stric de lucru, care incepea dimineata la prima ora si se termina noaptea tarziu, ei s-au pregatit non-stop, asumandu-si notele mici de la scoala si focusandu-si toata energia pe examenele internationale.

Fiind un timp foarte scurt, Alex si Bertho au avut un timing precis pentru examinare si nu puteau rata nicio data programata. Au inceput prin a-si echivala matematica pe care nu o aveau la BAC [fiind la clasa cu profil de Stiinte Sociale] si pentru ca aveau nevoie de o a doua materie, au invatat, in mai putin de o luna, si limba spaniola. Cu o aplicatie pe telefon. In noiembrie si decembrie au sustinut examenele, pentru care altii se pregatesc ani buni. Apoi au aplicat, tot singuri, la universitati din Olanda, Finlanda, Belgia, SUA si Shanghai, iar pe 1 ianuarie 2020, la 23:59, trimiteau ultimele eseuri si aplicatii.

Pentru a-si putea plati taxele de examinare, Bertho s-a angajat part time la un magazin de haine. Dimineata se trezea la ora 6, la 7:30 era la scoala, termina orele la ora 12:30/13:30, ramanea la liceu si lucra teste pentru SAT, apoi, de la 15:30 mergea la job pana seara la 10. Ajungea acasa la ora 23, mai facea un test la matematica si abia apoi se odihnea pentru a incepe o noua zi.

In februarie, Alex a sustinut doua interviuri online, unul pentru Princeton SUA si unul pentru NYU Shanghai, insa planul lor a fost de la bun inceput sa mearga la facultatea care urma sa ii accepte pe amandoi. In februarie si martie 2020 au primit 4 raspunsuri pozitive, de la cele 4 universitati la care au aplicat in Olanda: University of Groningen, Tilburg University [Business and Entrepreneurship], NHL Stenden [Creative Business], Inholland [Business Innovation]. Insa, vestea cea mare a venit pe 31 martie, cand ei au devenit singurii doi romani acceptati in acest an la NYU Shanghai, a 15-a universitate din lume. 

Conform declaratiilor presedintelui NYU, Andrew Hamilton, anul acesta au avut cea mai dura selectie din istoria universitatii [la nivel global in toate centrele pe care le au], si din cei 1553 de elevi acceptati la NYU Shanghai din 96 de tari, 8 state din Europa au cate un reprezentant, iar Romania ii are… pe Alex si Bertho.

Bucuria a fost de scurta durata fiind ulterior inlocuita cu zbuciumul lor de a gasi finantare pentru China. Din cei peste 71.000 USD cat costa pentru o persoana un an de studiu la NYU Shanghai, Alex a primit o bursa de 25.000 USD, iar Bertho de 38.000 USD.

Practic, singurul lucru care sta acum in calea lor, este diferenta de 80.370 USD. Insa, nu si-au pierdut speranta, iar luna aprilie a insemnat pentru ei inca un efort sustinut: au pus bazele proiectului Road2NYU, pe www.road2NYU.com, si au invatat singuri sa editeze, si sa faca animatii lucrand in Adobe Photoshop, Premiere PRO, Adobe After Effects, Illustrator si Audition CC, programe deloc usoare. Paul, un prieten de familie, s-a oferit sa le faca site-ul si in mai putin de o saptamana, platforma a fost functionala.

 Scopul proiectului este sa prezinte povestea lor si sa aduca informatii utile tinerilor din toata lumea, sa-i ajute sa creada in visul lor si sa le ofere tips-uri de invatare pe cont propriu. Alex si Bertho acum lucreaza la vlogurile dedicate etapelor pe care le-au parcurs. Si-au propus sa impartaseasca si ce vor invata la NYU Shanghai.

 

Pana acum, au incercat sa identifice burse suplimentare si imprumuturi de studii, insa pentru China si in special NYU Shanghai nu sunt oferte la care sa poata aplica... din Romania. Pana acum au participat cu eseuri la 5 concursuri internationale care ofera castigatorului sume intre 500-10.000 USD. Sansele sunt insa tare mici si nu le-ar rezolva problema bugetului foarte mare de care au nevoie. In incercarea de a primi ajutor suplimentar, si-au facut si o prezentare cu tot ce isi propun, pe care au trimis-o board-ului NYU, de la presedinte pana la angajatii departamentului de Financial Aid, insa n-au avut succes. Au scris pana si Ambasadei Chinei la Bucuresti, precum si celor de la roburse.ro, pentru ca exista un Acord bilateral in Romania si Republica Chineza, prin care se ofera burse studentilor romani care merg sa studieze in China, dar nu au primit pana acum informatii utile. In fiecare zi, ei fructifica la maxim cele 24h si cauta solutii. 

Acum lucreaza la contul lor pe Fiverr, unde vor sa-si puna la bataie skills-urile si sa vanda servicii.

Au facut o campanie de crowdfunding pe GoGetFunding, care ii va ajuta daca proiectul lor devine international.

Un medic roman din Germania, Diana Goran, i-a ajutat cu o campanie de strangere de fonduri pe Facebook.

Pana acum au strans 8.412,36 USD, 10% din banii de care au nevoie, de la prieteni, familie si foarte multi necunoscuti care au venit alaturi de ei si si-au pus amprenta pe viitorul lor.

Cum companiile sunt implicate in cauzele sociale ale momentului si oricum putine branduri din Romania investesc in educatie, sansa de a primi burse private de studiu, care altfel sunt deductibile in proportie de 100% din taxele pe care le are o firma de platit, este foarte mica.

Iata de ce Alex si Bertho au inteles ca au nevoie de 8.000 de oameni, care donand cate 10 USD, sa ii ajute sa isi indeplineasca visul. Pe 1 mai, au acceptat oferta de studiu primita [fiind data limita], si acum nu mai au cale de intoarcere... trebuie sa stranga banii, astfel incat in 2 luni sa ajunga la NYU Shanghai si sa puna Romania pe harta lumii.  

Moto-ul lor: Imposibilul este posibil

Bertho este adeptul sustenabilitatii. Iar visul lui este sa primeasca educatia necesara pentru a reusi sa gaseasca solutii ca sa poata curata oceanele Planetei. In plus el si-a propus sa planteze 100 milioane de copaci. La asta viseaza de cand era mic.

Alex iubeste oamenii si isi doreste sa darame bariere si prejudecati. Considera ca nu trebuie sa mai existe diferente sau stereotipuri, iar oamenii trebuie sa se accepte asa cum sunt. De asemenea, crede in sansa fiecaruia la educatie, iar faptul ca in lume sunt peste 260 de milioane de copii care nu au acces la educatie este una dintre problemele in care vrea sa-si implice timpul si energia, pe viitor.

INTREBARI & RASPUNSURI:

  1. Ce crezi ca a contat pentru cei de la NYU Shanghai si i-a determinat sa te aleaga? 

ALEX: Din punctul meu de vedere cel mai mult a contat personalitatea mea. Nu am avut cele mai bune rezultate la SAT si Toefl, dar cred ca prin eseurile pe care le-am scris, am reusit sa-mi spun povestea, arătându-le celor de la NYUSH, cine sunt eu cu adevarat, ce vreau sa fac mai departe si cu ce ma poate ajuta educația pe care ei mi-o pot oferi.

BERTHO: Consider ca admiterea mea a tinut de mai multi factori. In primul rand, la examenele necesare aplicarii (SAT si TOEFL) am avut rezultate destul de bune. In al doilea rand cred ca a contat foarte mult eseul meu personal. Am incercat sa creez ceva original, care iasa in evidenta si sa transmita cu adevarat cine sunt eu.  Totodata, in al doilea eseu necesar admiterii in care trebuia sa explicam de ce am ales aceasta universitate, am incercat sa evidentiez lucrurile pe care le-as putea aduce in plus facultatii si cum m-as integra eu intr-un mediu cu studenti din peste 90 de tari. Am incercat sa demonstez ca sunt cu adevarat un student pe care ei si-l doresc si care merita sa fie acceptat.  Cred ca prin toti acesti factori am reusit sa ma diferentiez de ceilalti si sa fiu unul dintre studentii admisi.

  1. De ce crezi ca educatia pe care o veti primi acolo este mai presus de o alta universitate?

ALEX: NYU Shanghai e mai mult decat o facultate. E locul in care pot sa ma formez ca persoana. E locul in care pot sa invat o gramada de multe lucruri noi de la oamenii care ma înconjoară. E locul in care pot sa-mi transform visul in realitate. 

BERTHO: In Shanghai nu voi primi decat o educatie teoretica. Voi putea face parte dintr-o comunitate extrem de diversa. Sa pot sa colaborez cu oameni de pe tot globul, sa ascult opinii diferite si sa traiesc in Shanghai, un oras in care tehnologia si inovatia ating cote maxime, sunt oportunitati unice care imi ofera o educatie diferita, moderna, demna de secolul 21.

  1. Ce ai invatat in ultimele saptamani de cand ati primit vestea?

ALEX: Ultimile saptamani au fost unele dintre cele mai stresante din viata mea. Intr-un timp extrem de scurt am invatat foarte multe lucruri noi. Pe langa programele de editare photo/video, crearea unui site si diferitele strategii de marketing pe care acum le stapanesc destul de bine, am invatat cum sa comunic mai eficient si cum sa accept ajutorul celor din jur.

BERTHO: Din momentul in care am primit vestea ne-am gandit cum am putea sa platim taxa de scolarizare. Am realizat ca, de atunci si pana acum, am incercat sa continuam sa facem ce stim mai bine. Sa facem imposibilul posibil. Am invatat ca noi, daca vom continua asa, vom putea sa realizam ce ne dorim, sa ajungem unde ne-am propus si sa fim oamenii care vor face o diferenta.

  1. Ce iti doreste sa se intample cu proiectul vostru?

ALEX: Mi-as dori ca proiectul nostru sa continue cu noi, ajunși in Shanghai, astfel incat sa putem deveni un exemplu pentru cat mai multi tineri si sa aratam ca daca te dedici 100% unui lucru si crezi in tine, orice e posibil.

BERTHO: Proiectul nostru este urmatorul pas spre imposibil. Cand ne-am apucat la finalul lui septembrie sa invatam pentru examene, sa fim admisi la NYU Shanghai parea imposibil, dar am reusit. Sper ca oamenii sa ne ajute sa ajungem in Shanghai si dupa ce totul se va termina, sa ne incepem urmatoarea etapa imposibila.

  1. Care va fi primul lucru pe care il vei face cand vei ajunge acolo?

ALEX: De cand am primit vestea ca am intrat la facultate am inceput sa vorbesc cu noii mei colegi. In ultimile 2 saptamani, am cunoscut oameni din toate colțurile lumii, cu niste povesti de viata incredibile, asa ca probabil primul lucru pe care il voi face cand voi ajunge in Shanghai va fi sa explorez orasul cu noii mei prieteni.

BERTHO: Cand voi ajunge in campus, primul lucru pe care mi-l doresc sa il fac este sa ma intalnesc cu viitori mei colegi si sa descoperim cum va fi caminul nostru pentru urmatorii 4 ani, sa mancam preparate traditionale si sa ne vedem cum este cu adevarat orasul Shanghai.

                    6. Cum veti plati taxele scolare in continuare?

ALEX:  Bursele partiale obtinute sunt valabile in toti anii de studii, ceea ce este un lucru bun. In plus, deja am solicitat deja la NYU Shanghai sa avem job-uri in campus. Pentru ca ne-am propus sa ne angajam inca de la inceput pentru a ne putea achita taxele in continuare, singuri.

BERTHO: Vom lucra si ne vom achita singuri taxele din anul 2. Pe langa job-urile in campus, vom accepta orice internship pe care-l vom avea la dispozitie. Si vom demonstra ca suntem niste supravietuitori!

 

Sunt Mirela, mama lui Alex, si iti multumesc ca le-ai citit povestea. Daca crezi in sansa lor si vrei sa le dai aripi, un share ar fi de mare ajutor. Sa stii ca noi, parintii, nu stam cu mainile-n san, ci cautam solutii pentru finantarea studiilor, insa pana acum n-am avut prea mult succes cu obtinerea unui credit.

Daca doresti informatii suplimentare, ma poti contacta la 0722.26.66.10 sau mirelasecan@gmail.com. Iti multumesc!

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

Nu sunt contributii facute