MAgiaMAternitatii - Salvam Vieti De BEBELUSI
Programul MagiaMAternitatii: din burtica, la pieptul mamei, inseamna implementarea in maternitatile din Romania a protocoalelor recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Acestea se practica de rutina in alte tari europene, contribuind in mod semnificativ la salvarea de vieti de bebelusi, dar si la sanatatea mamei si a copilului, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
Odata implementate si practicate si in maternitatile din tara noastra, aceste protocoale ar putea salva peste 300 vieti de bebelusi in fiecare an, in Romania!
Impreuna, #SalvamVietiDeBEBE si #DonamSanatateViitorului!
De ce este nevoie de Programul MAgia MAternitatii in Romania?
Pentru ca, in prezent, statisticile legate de maternitate in tara noastra sunt sumbre:
- suntem pe primul loc in Europa in ceea ce priveste rata mortalitatii neo-natale, dublu fata de media ratei europene;
- rata alaptarii exclusive pana la 6 luni este sub 20%,in conditiile in care 98% dintre mame pot alapta cu succes, iar alaptarea salveaza vieti;
- nou-nascutul este, de multe ori, separat de mama, i se ofera lapte-formula si astfel este sabotata alaptarea si chiar sanatatea viitorului adult, iar la mama creste riscul de depresie postnatala si abandon;
Referitor la sanatate, STARTUL in viata este extrem de important si efectele sunt evidente mai ales pe termen scurt, dar si pentru toata viata, asa cum demonstreaza mai multe studii realizate de institutii recunoscute la nivel mondial (OMS, Cochrane, Karolinska, Healthy Children Institute etc).
Concret, in Programul MAgia Maternitatii este vorba despre 2-3 zile de training teoretic și practic pentru personalul medical privind aceste practici, in mod special procedeul Ora Magica si Alaptarea.
Referitor la Ora Magica, noi ne-am specializat pe subiect invatand de la cei mai renumiti experti si cercetatori la nivel mondial: in 2012, cand am adus Programul in Romania, am fost, la randul nostru, train-uiti timp de 10 zile, teoretic si practic, chiar de specialistii-cercetatori de la Institutul Healthy Children din SUA; am participat la conferinte sustinute de celebrul neuro-cercetator Dr Nils Bergman, dar si la conferinte sustinute de catre alti experti in domeniu.
In ceea ce priveste Alaptarea, suntem certificati international la cele mai inalte standarde, IBCLC fiind singura acreditare recunoscuta la nivel mondial. De asemenea, ProMAMA este una dintre cele 3 institutii din Europa acreditate sa formeze specialistii in domeniu.
Training-ul in maternitati este sustinut de specialistii ProMAMA (Dr. Marta Muresan, medic primar pediatru si Consultant in Alaptare IBCLC, Sorana Muresan si Andreea Manea, specialisti Ora Magica, Consultanti in Alaptare IBCLC si educatori prenatali).
Marta MURESAN, Medic Primar Pediatru, Doctor in Medicina, experienta de peste 30 ani in Neonatologie, primul Consultant in Alaptare Certificat International (IBCLC) din Romania si profesor-formator pentru 9 generatii de consultanti in alaptare, speaker la conferinte internationale:
"Am auzit despre aceste lucruri de la cercetatori si de la foruri de medici si specialisti, dar am si vazut, in peste 30 de ani de practica medicala: este extrem de important pentru sanatatea copilului, respectiv a viitoarei persoane adulte, modul in care acesta se naste, ce se intampla in primele ore de viata, apoi in zilele de dupa naștere și dacă bebelușul este sau nu alăptat. Astfel, invit toti specialistii, toate institutiile sau persoanele care isi doresc viitoare generatii sanatoase sa se alature acestor practici!"
Ce inseamna “Ora Magica” sau “Skin-to-Skin in Prima Ora Dupa Nastere” ?
Procedura se refera la asezarea nou-nascutului la termen, sanatos si alert, in contact direct, piele-pe-piele cu mama sa, imediat dupa nastere si lasarea lui acolo, in contact neintrerupt aproximativ 1 ora.
In aceste conditii, nou-nascutul trece prin 9 stadii instinctive si fiziologice, care conduc la coordonarea celor 5 simturi ale bebelusului si culmineaza cu „catararea” la sanul mamei si initierea alaptarii.
Ora Magica nu este doar ceva extraordinar de frumos pentru mama si bebe, dar are un impact major asupra sanatatii: studiile derulate arata ca aceasta procedura reduce rata mortalitatii neonatale cu pana la 22% (Delayed breastfeeding initiation increases risk of neonatal mortality, Pediatrics, 2006).
Cine recomanda skin-to-skin imediat dupa nastere?
- beneficiile demonstrate stiintific de sute de studii si meta-analize, rezultatele a peste 40 de ani de cercetare,
- recomandarile si standardele OMS si UNICEF,
- succesul dovedit in multe tari, inca din anii ’90, devenind protocolul de rutina din maternitati.
Studiile bazate pe dovezi subliniaza beneficiile fiziologice, sociale si psihologice ale contactului piele-pe-piele imediat dupa nastere – atat pentru mama, cat si pentru nou-nascut:
- nou-nascutii asezati imediat pe pielea mamei plang mai putin decat cei care sunt supusi procedurilor medicale, isi regleaza temperatura corpului si ritmul cardiac, au risc scazut de hipoglicemie, initiaza precoce si cu succes alaptarea – ceea ce contribuie semnificativ la sanatatea copiilor.
- la mama, scade riscul de hipertensiune, hemoragie postpartum, frison, favorizeaza expulzia rapida a placentei, cresterea eficientei in declansarea lactatiei, scaderea nivelului de stres matern.
Amalia ENACHE (Stirile ProTV): „Ca jurnalist, in perioada in care eram insarcinata si am inceput sa caut informatii, am fost de-a dreptul frapata de diferenta pe care o gaseam intre protocoalele de la nastere din lumea vestica si recomandate de OMS si de realitatea si posibilitatile limitate din maternitatile romanesti, inclusiv in cele private.
[...]Cea mai mare lupta este cu generalizatul din jur "merge si fara, ia uite cati copii au crescut mari fara toate acestea". Eu am facut tot ce mi-a stat mie in putinta sa am aceste lucruri pentru mine si fetita mea si nu a fost tocmai usor.
Dar sunt si astazi convinsa ca am facut foarte bine asa si ca datorez momentelor de atunci sanatatea ulterioara a fetitei si faptul ca eu am trait cu bucurie maxima perioada de mama de bebelus."
“Ora Magica” in Romania:
Programul Ora Magica a fost adus in Romania de catre Asociatia ProMAMA, in 2012, cand am fost in cateva maternitati impreuna cu cercetatorii de la Institutul Healthy Children, SUA.
Programul MAgia MAternitatii a fost creat de specialistii ProMAMA, in urma pregatirii teoretice si a practicii constante de peste 10 ani în domeniul maternitatii.
In iunie 2019, specialistii ProMAMA au implementat Programul intr-o maternitate din Cluj-Napoca. Insa pentru a ajunge la cat mai multe maternitati din tara, avem nevoie de sustinere mediatica si financiara.
Programul nu necesita (mari) investitii in fiecare maternitate. Sumele acestea sunt necesare deplasarii specialistilor timp de 2-4 zile in fiecare maternitate, pentru materialele necesare la implementare si pentru campania de constientizare referitoare la aceste practici.
Pentru a contribui la sanatatea cat mai multor copii si mame, este necesara implementarea in cat mai multe maternitati din Romania.
Urmatoarea maternitate in care vom implementa Programul este maternitatea de stat din Resita.
Suma de 15 000 lei (aprox 3000 euro) pe care dorim sa o strangem acum este necesara implementarii in aceasta maternitate. Toate sumele ce o vor depasi pe aceasta, se vor redirectiona catre urmatoarele maternitati in care vom implementa Programul.
Fiecare leu obtinut din donatii conteaza, pentru ca impreuna vom reusi sa strangem sumele necesare!
#SalvamVietiDeBEBE si #DonamSanatateViitorului!
Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu