La Origini - Muzeul viu de la Tecșești

de Ionut Onea
Adauga la favorite
Vezi
21284
vizualizari
4,715 lei
din 25,000 lei
Tecșești, Județul Alba
Ajută-ne să construim Muzeul Viu de la Tecșești și să aducem la viață istoria de la origini până în prezent.
Initiator proiect
1 proiect

 

 

 

 

La Origini este un proiect dedicat cercetării, păstrării și promovării tradițiilor românești, prin construirea și dezvoltarea unui muzeu viu în Munții Apuseni.

 

 

 

 

MUZEUL VIU DE LA TECȘEȘTI propune reconectarea omului contemporan la tradiție printr-o abordare interdisciplinară ce îmbină istoria, cercetarea, etnografia, turismul, promovarea patrimoniului și agricultura ecologică.

VIZITATORII vor putea locui în gospodăriile muzeului, având astfel acces la o istorie aplicată prin care vor învăța obiceiurile din cultura tradițională românească.

 


 Muzeul Viu
este amplasat în Tecșești, un cătun izolat din  Masivul Trascău, așezat in imediata apropiere a rezervației  naturale Piatra Cetii, la o altidudine de 1000 de metri.

 Zona este deosebită prin complexitatea geologică,  paleontologică, speologică și botanică.

 


 

SPECIFICUL MUZEULUI

Muzeul Viu presupune:

  • reproducerea locuințelor și obiceiurilor din perioada neolitică, dacică, medievală și modernă
  • restaurarea și conservarea arhitecturii tradiționale românești
  • recuperarea meșteșugurilor tradiționale

 

 

 

CONSTRUCȚIA

Se întinde pe o perioadă de cinci ani și e structurată pe etape:

  • Reproducerea ipotetică a unor locuințe din perioada neolitică, dacică și medievală.
  • Construcția unor grădini ecologice bazate pe principiile permaculturii.
  • Restaurarea locuințelor de la începutul secolului XX din sat.

 

 

DE CE SĂ VII LA MUZEUL VIU

Vizitatorii vor putea locui in gospodăriile muzeului - case ca acum 6000   de ani, cu pereți de lut și acoperiș de trestie, bordeie săpate în pământ       caracteristice perioadei dacice, locuințe din lemn, piatră sau pamant iluminate cu opaițe, exact ca în perioada medievală, sau case mocănești   tipice acestor zone parcă rupte din rai.

Vara sunt organizate tabere de construcții și restaurare, activități de agricultură ecologică, iar iernile sunt dedicate studiului și cercetării etnografice în teren.

 

 

PÂNĂ ACUM

1. TABĂRA DE (RE)CREAȚIE 7 ZILE ÎN POIANĂ - august 2014

In tabăra din august 2014 s-a construit scheletul căsuței bucătarului și un cuptor de lut. Tema taberelor din 2014 și 2015 a fost inspirată de cultura neolitică, iar activitățile desfașurate au presupus un exercițiu de imaginație despre cum ar fi gândit și acționat un om din acea epocă, pe baza resurselor naturale din mediul său înconjurător.

2. CERCETARE ETNOGRAFICĂ - decembrie  2014 - februarie 2015

Primul sezon de cercetare etnografică s-a desfășurat în perioada decembrie 2014 - februarie 2015 și a cuprins câteva așezări din Masivul Trascău. S-au cules legende, doine, colinde și alte cântece autentice locale concretizate în albumul La Origini.

 

TABARA DE (RE)CREAȚIE - iunie 2016

În "Tabăra de (Re)Creație din iunie 2016 s-au finalizat "Căsuța bucătarului", cuptorul de lut pentru coacerea pitei și s-a construit scheletul căsuței vraciului.

 

 


OBIECTIVE VARĂ 2017

În vara acestui an lucrările de construcție continuă în sectorul neolitic in lunile iulie și august pentru finalizarea căsuței vraciului, a olarului și a pescarului. În sectorul neolitic se va mai găsi și un atelier de lucru în ceramica și cuptorul de ars lut, îndeletnicirea principală a oamenilor din acele timpuri fiind olăritul.

În paralel cu lucrările pentru sectorul neolitic, dacic și medieval vom demara restaurarea gospodariilor moderne, cu specific mocănesc din sat.

 

Nevoie financiară: 25.000 lei 

Această sumă este esențială pentru îndeplinirea planului de lucru pentru acest an. Banii strânși in campanie vor fi folosiți pentru:

  • Unelte și echipamente de lucru: lopeți, topoare, macete, roabă, funii de cânepă și echipamente de protecție pentru voluntari și meșteri.
  • Mâncare: 3 mese pe zi pentru voluntari și meșteri (20 persoane - 60 zile).
  • Combustibil: aproximativ 500 l benzină și motorină. 

 

Avem planuri bine stabilite și pentru următorii ani. Vom renova școala din sat și o casa veche de 200 de ani, tradițională, și 3 adăposturi. În felul acesta oamenii care vin să viziteze Muzeul Viu de la Tecșești vor găsi mereu aici un loc unde să rămână peste noapte, mâncare sănătoasă și natura sălbatică pe care o vrem cu toții să rămână neatinsă. Tecșești începe să devină un loc unde istoria se invață trăind-o. Vrem să oferim posibilitatea și altor oameni interesați să înțeleagă istoria pe viu, așa că pe termen lung acest loc va fi folosit pentru a organiza tabere tematice de arte și meșteșuguri. Taberele se vor adresa copiilor, studenților, cercetătorilor, dar și oricăror oameni pasionați de arhitectura organică, agricultura ecologică și permacultură, energie alternativă și meșteșuguri tradiționale. Proiectul nostru va avea un impact pe termen lung asupra comunității și a mediului. El va include activități de ecoturism și ecologie prin care putem păstra intactă această frumoasă zonă, iar pădurile și celelalte resurse naturale au mai multe șanse să reziste in timp. Depinde de noi să facem toate aceste lucruri să se întâmple. Depinde de noi și de dumneavoastră.

Finalizarea construcției sectorului neolitic o estimăm în vara anului 2018, urmând ca pâna la finele anului 2021 să definitivăm reproducerile locuințelor din perioada dacică și medievală.

Cum ne poți sprijini?

1. Cel mai mult ne poți ajuta prin alegerea uneia din recompensele pe care le-am pregătit pentru tine.

2. Trimite un SMS cu textul ”sprijina  ˽  830 ˽  numele tau” la numerele 7560 (Orange) sau 7410 (Vodafone) și donează 10 euro pentru Muzeul Viu de la Tecșești.

3. Recomandă această campanie către toți prietenii tăi de pe Facebook, de pe Google+, din pauza de cafea, de pe LinkedIn, colegilor de prânz de la muncă sau celor de vineri din club.

4. Postează Campania pe social media sau pe blogul tău folosind #muzeulviu

5. Urmărește #muzeulviu#tecsesti și #laorigini

 

˽

 

DE CE SĂ SPRIJINI MUZEUL VIU DE LA TECȘEȘTI?

  • Este singurul muzeu viu din Europa care reunește reproduceri de locuințe din perioada neolitică, dacică, medievală și modernă.
  • Vizitatorul poate experimenta viața și îndeletnicirile din diverse perioade istorice.
  • Proiectul are o abordare interdisciplinară îmbinând istoria, cercetarea etnografică, turismul, cultura, promovarea patrimoniului șsi agricultura ecologică.
  • Susține comunitatea locală și o implică în proiect prin crearea de locuri de muncă.
  • Ecoturismul și activitățile ecologice protejează habitatul natural.
  • Reprezintă o alternativă la turismul tradițional

 

  

 

REPORTAJE 

                

   

 

 

 

 

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

Diana Costache
acum 7 ani
100.00 lei
Virgil Liviu Mircea
acum 7 ani
Imi place!
10.00 lei
Alexandru Raduca
acum 7 ani
20.00 lei
Sustinator anonim
acum 7 ani
Magieeee
110.00 lei
vasile
acum 7 ani
Plata facuta cu SMS
10 euro
Sustinator anonim
acum 7 ani
Mult succes.
20.00 lei
Florin
acum 7 ani
Plata facuta cu SMS
10 euro
Sustinator anonim
acum 7 ani
Romania are nevoie de proiecte de acest tip pentru a dezvolta un turism specific si pentru a atrage si straini.
510.00 lei
Cosmin Cosmin
acum 7 ani
Multa bafta!
30.00 lei
Alin Stelian
acum 7 ani
Mult succes si totul sa devina frumos, la fel ca sufletele voastre.
10.00 lei
Sustinator anonim
acum 7 ani
Jos palaria
50.00 lei
Sustinator anonim
acum 7 ani
20.00 lei
Coroiu Darius - Nicolae
acum 7 ani
O initiativa unicat in Romania! Demna de lauda. Mult succes si forta de munca sa aveti! Sper ca informatiile despre aceste locuri frumoase sa ajunga la cat mai multe persoane pentru a constientiza si a se putea bucura de ele.
60.00 lei
Racu Bogdan
acum 7 ani
50.00 lei
TEODORA GLIGA
acum 7 ani
Felicitari pt initiativa!
30.00 lei