Grup freelancer (Freeg)

de Mihai Marian Ciupina
Adauga la favorite
5365
vizualizari
50 lei
din 36,000 lei
Romania,
Web
Crearea de locuri de munca prin formarea unui sistem in care persoanele care doresc sa lucreze in sistem de freelanceing se pot organiza in echipe.
Initiator proiect
2 proiecte

Va cer sprijinul pentru construirea unui grup in care persoanele care doresc sa lucreze ca freelancer in domeniul IT sa aiba posibilitatea de a lucra intr-un mediu organizat in care sa aiba acces la proiecte, educatie practica orientata spre piata si mai ales colegi de incredere care sa le ofere un suport real.

O scurta prezentare

Intalnesc foarte des pe forum-uri persoane care doresc sa lucreze in IT si programare dar care din diverse motive nu doresc sau nu reusesc sa se angajeze:

  • Nu reusesc sa invete singuri pentru a trece de interviu ;
  • Nu au determinarea necesara;
  • Doresc un stil de viata mai flexibil

Marea majoritate a acestor persoane se indreapta spre freelancing. Unii reusesc, dupa ani de truda si chinuiala sa acopere toata paleta de cerinte pe care o presupune un proiect. Altii daca au noroc reusesc sa prinda proiecte doar pe felia lor, deoarece un programator nu este bun la desing si invers. In firme de obicei exista o echipa care se ocupa de toate aspectele unui proiect. E posibil ca doi sau trei it-isti sa formeze o echipa dar in realitate acest lucru este foarte greu.

De ce am avea noi nevoie? Si ce vei obtine tu?

 

  • Am/avem nevoie de cateva mii de euro. Problema principala intr-un grup este startul. Am incercat in nenumarate randuri si sub diverse forme sa pornesc o astfel de miscare dar de fiecare data m-am lovit de aceeasi problema, castigarea proiectului. La ultima strigare pe softpedia s-au aratat interesate 10 persoane, programatori si webdesign-eri, dar toti m-au intrebat acelasi lucru, cat primim? Eu personal sunt dispus si am lucrat pe sume foarte mici, dar nu toti sunt dispusi sa faca asta la inceput. In plus de asta nu am reusit sa ma ridic fiind singur. Teoretic putem sa prindem un proiect si sa platim "salariile" din castig. Dar la primul proiect esuat echipa s-ar destrama. Asta e realitatea si va rog sa fiti indulgenti in acest aspect. Din aceasta cauza este nevoie de cateva mii de euro pentu plata proiectelor.  Mai exista un aspect, sunt multe proiecte la care am avea sanse mai mari sa le castigam dar sunt slab platite. Aceste proiecte ne ajuta sa ne formam ca echipa si sa invatam lucruri noi, iar banii dvs. ar fi folositi pentru a plati diferenta fata de pretul de pe piata.
  • Cum arata o incercare esuata de a realiza acest grup: http://forum.softpedia.com/topic/1021094-echipa-freelancer/ prima reactie a unui profesionist a fost "Pleaca de la coada la cap. Ai proiecte, precontracte, bani ? De aici se rezolva toate."
  • Puteti privi acest demers ca pe un consurs. Nu conteaza proiectele la care vom lucra deci daca aveti nevoie de un site sau de un program suntem dispusi sa-l realizam. Deoarece donatorii sunt multi vom organiza un concurs prin care se va realiza o lista de asteptare iar in limita fondurilor stranse vom incerca sa realizam cat mai multe.
  • Sunt deschis la sugestii daca aveti idei de implementare dar sa nu se abata de la linia principala;
  • Banii vor fi folositi strict pentru plata echipelor Cand se castiga un proiect se formeaza o echipa. In momentul in care se realizeaza proiectul, echipa este platita la pretul pietei. Am calculat ca suma ceruta sa fie echivalentul a 12 proiecte, 6 de nivel scazut si 6 de nivel complex totalizand 36000 lei (~8000 euro).

Despre proiect

Freeg se vrea a fi un grup de freelanceri.
 
De ce un grup si nu o simpla echipa? Un grup este format de obicei din mai multe persoane decat o echipa si exista o flexibilitate in a alege echipa optima pentru un proiect anume. Daca as opta pentru o echipa, atunci in momentul in care pleaca un om de baza echipa ar fi invalida pentru o perioada de timp. Plus ca Freeg se vrea a fi si o scoala. Proiectul este scalabil, o data pornit.
 
 
Formarea grupului: intr-un timp destul de scurt se realizeaza o platforma in care grupul isi va gestiona proiectele. Urmeaza partea de recrutare in care sunt adusi un numar teoretic nelimitat de persoane. Nu conteaza daca numarul este prea mare deoarece fiecare va avea sansa de a participa la un proiect. Dar daca numarul depaseste masa critica probabil ca vor fi persoane care nu vor fi platite dar vor fi implicate in proiecte ca si studenti. Important este ca cei ce presteaza o munca sa fie platiti la pretul real.
 
 
Castigarea proiectului: Urmatorul pas este castigarea unui proiect. Acest pas presupune cautarea pe site-uri de profil. Va fi foarte greu sau imposibil sa castigam proiecte mari si bine platite. Este chiar probabil sa castigam doar proiecte mici si slab platite. Dar cu banii dvs. vom putea sa inclinam balanta la pretul real. Chiar si daca nu vom castiga nici un proiect vom avea posibilitea sa realizam proiecte gratis pentru persoanele doritoare. Acest lucru ne va ajuta sa inchegam echipele, sa invatam "studentii" si sa ne obisnuim cu munca in echipa si instrumentele necesare.
 
 
Formarea echipelor. Dupa castigarea unui proiect se aleg persoanele care nu lucreaza momentan la alt proiect. Sunt favorizate persoanele care au mai putine proiecte pentru a ne ajuta, si a impune un mod de gandire tip cresa pentru ca grupul sa creasca in valoare. Se observa imediat necesitatea unor persoane bine pregatite care sa antreneze viitorii lideri. Alt motiv pentru care avem nevoie de bani, persoanele competente lucreaza scump. Avem nevoie de cel putin doi lideri care sa fie platiti regeste. Probabil ca vor fi chiar programatori care lucreaza in firme si care vor dori sa se implice in acest proiect. Daca nu vom gasi sau banii nu vor fi suficienti atunci vom incerca sa ne descurcam prin forte proprii pornind de la proiecte mici si ajutandu-ne reciproc.
 
Personal sunt un programator de nivel mediu. Eu voi fi mai mult student, dar in caz ca nu gasim lideri atunci voi avea rolul unuia, dar nu voi fi platit la nivelul unuia. Partea mea financiara va fi maxim a unuia de nivelul meu. Nu doresc bani din acest proiect, doresc un loc de munca. Probabil partea mea de bani o voi reinvesti in proiect.
 
 
Ce avantaje au liderii? De ce nu ar lucra singuri la proiecte bine platite si s-ar complica aici? Avantajul ar fi ca grupul prin anumiti membri se ocupa de partea de castigare de proiecte, timp costisitor pentru un programator, chiar si foarte bun, mai ales ca multi nu sunt si buni manageri.
 
Echipa va fi formata doar din romani, deci este o investitie in tara.
 
Scopul final este de a construi un sistem tip companie+scoala care sa ocupe zona gri aflata intre student si programatorul profesionist.
 
Pregatirea teoretica se va realiza si prin intermediul unor cursuri online interactive gratuite cum este acesta de php, in care studentul este la randul lui si tutore: https://github.com/yet-another-project/phpro-book
 
Va invit sa ne ajutati si va vom tine la curent. Chiar daca nu va reusi nimic  va fi un experiment frumos din care vom avea cu totii de castigat.

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

postat acum 9 ani
Va multumesc pentru donatii. Banii nefiind suficienti se vor reporta spre urmatorul proiect personal pe sprijina.ro, campionat "terrain mud running".
postat acum 9 ani
Multumesc QuickMobile pentru donatie.
QuickMobile
acum 9 ani
Felicitari pentru initiativa ! La cat mai multe proiecte/cauze deschise
50.00 lei