Energie la purtator

de Ilie Cristian Dache
Adauga la favorite
7198
vizualizari
655 lei
din 5,500 lei
Oradea, Județul Bihor
Mi-am propus acum ceva timp să scap de nevoia unei prize și de stresul bateriei …
Initiator proiect
2 proiecte

 Cunoști acel moment când telefonul spune:
Fă ce ai de făcut mai repede ca mă închid!
iar tu zici

%^#@!*&!#
... pentru că era ceva important!

Și inevitabil toată atenția se îndreaptă către priză! Este? Unde este? O pot folosi?

Stresul bateriei. Nici nu realizezi cât de mult timp irosești gândindu-te la acea baterie!

O verifici periodic, te întrebi dacă să închizi sau nu ceva aplicații, ajustezi luminozitatea la ecran, dezactivezi modulul wirelles, ai instalat chiar si o aplicație „battery saver”. Toate astea pentru a reduce consumul de energie al dispozitivului, sa fi sigur că vei avea destulă energie pana vei avea posibilitatea sa o reîncarci.

Chiar nu am nevoie de acest stres! Telefonul mă anunță întotdeauna când bateria este aproape de epuizare iar atunci trebuie sa îl pun la reîncărcat. Mai simplu de atât nu cred ca se poate!

 

Ideea …

Îmi trebuie un dispozitiv, care să-mi încarce telefonul, atunci când am nevoie dar căruia să nu-i duc grija de a-l reîncărca!

Pentru asta, îmi trebuie o sursă de energie regenerabilă, nepoluantă și la îndemână, ce se poate converti în electricitate în orice moment.

Am exclus energia solară și cea eoliană pentru că nu întotdeauna avem parte de ele. Un mic panou solar ar mai fi cum ar mai fi dar sa suflu într-o morișcă să-mi reîncarc telefonul ... asta ar fi chiar nostim. Despre o turbina cu abur nici nu poate fi vorba ... așa că m-am oprit la:

Energie cinetică

Fie că vrem sau nu ... ne mișcăm. Această mișcare generează o forță inerțială în toate obiectele ce le purtăm asupra noastră. Le scuturăm în timp ce mergem sau alergăm, au tendința să ne sară din buzunar când ne schimbăm brusc direcția de mers, se rostogolesc de colo-colo când ne deplasăm cu mașina și chiar dacă nu s-ar rostogoli, tot ar fi supuse inerției la orice modificare a vitezei sau a direcției de mers a mașini.

Cu alte cuvinte, o sursă primară de energie, ce se manifestă orice aș face, fără sa mă gândesc în mod special la ea și poate fi transformată în energie electrică, la purtător.

Nu vă imaginați că ideea m-a lovit precum mărul din povestea lui Newton ... a necesitat studiu.

 

 Studiu, scheme, desene, calcule …

A urmat o perioadă de timp în care am studiat diverse mecanisme pentru producerea unui curent electric, altele decât cele uzuale. Încet-încet, folosind informații și modele din mai multe domenii decât cel strict legat de generarea curentului electric am trecut la realizarea unui proiect viabil pentru un generator electric portabil ce functioneaza in baza miscarilor la care este supus.

Am fost ajutat în conceperea și proiectarea generatorului final de:

  • experiența practică și cunoștințe acumulate în profesia de tehnician service pentru o variată gamă de echipamente: calculatoare, servere, copiatoare analogice si digitale, echipamente metrologice, sisteme de procesare numerar bancare si chiar echipamente "anti-theft" pentru magazine. Un domeniu în care îmi folosesc din plin cunoștințele pentru a soluționa cât mai eficient problemele apărute în funcționarea acestor echipamente.
  • imaginație si creativitate folosită în scopuri practice, în timpul liber: Profil 99designs.com

Și iată-mă aici, solicitându-vă sprijinul pentru realizarea prototipului unui generator electric cinetic de mici dimensiuni, portabil, ca să scăpam de nevoia unei prize ...

Generatorul este în faza de construcție prototip funcțional.

Am identificat și contactat în acest scop producători de subansamble din România ce mi-ar putea confecționa elementele mecanice și electrice pentru realizarea acestui prototip. Costurile estimate în urma ofertelor primite sunt de aproximativ 5500 lei.

Procentual, costurile sunt împărțite cam așa: 15% materiale si 85% debitarea acestora la dimensiunile dorite. Cea mai scumpă procesare fiind realizarea elementelor mecanice mobile din fibra de carbon.

Mi s-a explicat frumos de ce este așa de mare costul – complexitatea componentelor si numărul mic de bucăți ce se vor realiza și că în cazul unei producții de serie aceste costuri vor fi substanțial mai mici.

Un exemplu privind dimensiunile

 O primă încercare personală de a realiza acest prototip din surse financiare și materiale propri a eșuat datorita calității materialelor folosite (sârmă de bobinaj din recuperări - izolație deteriorata) și limitărilor componentele mecanice realizate prin imprimare 3D ce au suferit deformări la montaj/teste.

Mulțumesc celor de la RLD Print 3D Profesional Timișoara pentru efortul depus în realizarea acestor componente ce aveau numai 0,4 mm grosime în unele locuri!

 

In încheiere ...

Conceptul nu este ceva nou. Are la baza principiul acțiuni-reacțiuni, fizica elementara. Provocarea a reprezentat-o dimensiunile ansamblului și sensibilitatea acestuia la mișcare. L-am proiectat să fie sensibil, să fie mic si eficient. Să nu necesite foarte multă atenție, doar să-l iei cu tine!

Un prim produs final așteaptă doar sa fie dimensionat în funcție de informațiile obținute din testele acestui prototip. Scopul, așa cum spuneam mai sus, ne va scăpa de nevoia unei prize.

Pentru tine, ca și susținator, pe lângă recompensele oferite, îți dăm posibilitatea de a lua parte de la bun început la dezvoltarea unei noi tehnologii.

Un site Web va fi creat și lansat oficial imediat după efectuarea testelor. Data preconizata 25 octombrie 2016. Acesta va conține informații detaliate privind modul de funcționare a acestui generator, descrierea produselor ce vor fi realizate având la baza aceasta tehnologie, data lansări acestor produse și o secțiune specială destinată tuturor persoanelor ce au participat la realizarea acestui prototip prin intermediul Sprijina.ro
 

Este un proiect "verde", din clasa energie gratuită. Nu spun ca reîncărcarea telefonului la priza ar genera cine știe ce costuri, important este ca vei avea aceasta energie atunci când ai nevoie de ea. Chiar și noaptea în mijlocul pădurii.


La final de poveste vei putea afirma că ai participat la o schimbare.


 

Intrebari - Raspunsuri

Cât va dura reîncărcarea unui dispozitiv mobil?
Nu mai mult decât durează în mod obisnuit.

Trebuie sa fac mișcare în tot acest timp?
Nu și Da. Generatorul produce curent în urma mișcărilor la care este supus. Te poți mișca odată cu el sau îl poți mișca doar pe el. Unul din produsele ce vor conține acest tip de generator va oferi posibilitatea de a reîncărca telefonul fără sa fie nevoie de mișcare.

Trebuie folosit într-o anumită poziție sau mișcat într-o anumită direcție?
Nu.

Pot merge oriunde fără sa duc grija reîncărcări bateriei telefonului?
Da. Totuși, nu vei putea înota ... apa îi dăunează.

Îl voi putea folosi in alt scop?
Da, poți alimenta orice dispozitiv compatibil USB. Hm, cu care sa încep ...

Ce dimensiuni va avea?
Prototipul actual are dimensiunea de 50 x 50 x 20 mm. Acestuia îi va fi atașat un modul electronic pentru conectivitate si control. La final nu va fi mai mare decât un pachet de țigări.

 

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

postat acum 8 ani
Multumesc QuickMobile!
Eduard Zencenco
acum 8 ani
Card "Sprijina si tu" oferit de:
1.00 lei
acum 8 ani
Card "Sprijina si tu" oferit de:
1.00 lei
Catalin Glodeanu
acum 8 ani
Card "Sprijina si tu" oferit de:
1.00 lei
acum 8 ani
Card "Sprijina si tu" oferit de:
1.00 lei
Farcas Nelutu
acum 8 ani
Card "Sprijina si tu" oferit de:
1.00 lei
Dinu Bogdan
acum 8 ani
Card "Sprijina si tu" oferit de:
1.00 lei
elisei
acum 8 ani
Card "Sprijina si tu" oferit de:
1.00 lei
Sustinator anonim
acum 8 ani
100.00 lei
Marinescu Marius
acum 8 ani
Card "Sprijina si tu" oferit de:
1.00 lei
Tinita Bogdan
acum 8 ani
Card "Sprijina si tu" oferit de:
1.00 lei
Pop Eugen
acum 8 ani
100.00 lei
QuickMobile
acum 8 ani
Super proiect. Asteptam produsele voastre finale pentru a le comercializa pe www.quickmobile.ro
200.00 lei
Sabou Ana
acum 8 ani
Card "Sprijina si tu" oferit de:
1.00 lei
Mihai Lup
acum 8 ani
Card "Sprijina si tu" oferit de:
1.00 lei
acum 8 ani
Sprijin proiectul, convins fiind de meticulozitatea initiatorului.
100.00 lei
  • 06 /10
    2016
    3

    Chiar daca obiectivul propus nu a fost atins proiectul va continua. Realizarea lui va dura doar un pic mai mult ...

    Multumesc !

    Cristian Dache

     

     

  • 01 /10
    2016
    2

    Un test ... pentru ca tot am facut un model functional ...

    Concluzia: chiar si in cazul constructiei mele precare, generatorul cinetic proiectat functioneaza chiar mai bine decat m-as fi asteptat.

    Generatorul folosit este cel prezentat anterior. Trebuie scuturat un pic mai tare pentru a-si face treaba dar o face.

    In ceea ce priveste produsul ce va avea la baza acest generator: un PowerBank ce se reincarca singur. Un dispozitiv compact cu o capacitate interna de minim 4400 mAh cu care sa-ti tot reincarci telefonul. Oricand si oriunde.

    Pentru a reincarca PowerBank-ul nu trebuie decat sa-l supui miscari. Il iei in geanta, in poseta, in buzunar, etc. Cat timp te vei misca generatorul va produce curent reincarcand acumulatorii interni. Cand vei avea nevoie sa-ti reincarci telefonul, doar il cuplezi la telefon, acesta reincarcandu-se din energia stocata in acumulatorii PowerBank-ului - fluent si fara intreruperi.

    Functionarea este identica cu cea a unei baterii externe. doar ca ... nu iti trebuie o priza sa o reincarci. Se incarca singura daca o iei cu tine.

     

     

  • 25 /09
    2016
    1

    Un scurt video referitor la acest proiect.

    Este usor de zis ca poti construi un dispozitiv ce va produce curent atunci cand este miscat.

    Acest video a fos realizat cu intentia de a demonstra ca se poate.

    Toate componentele generatorului au fost realizate manual. Materialul KOMACEL de 3 mm. Unele elemente interne ar fi trebuit sa aiba doar 1,5 mm grosime. In acest caz au crescut la 6, unele chiar la 9 mm. Dimensiunea actuala ... 81 mm x 81 mm x 50 mm.

    Nu m-am mai straduit sa fac carcasa octogonala.

    Pentru realizarea unui produs final avand la baza acest generator este necesara realizarea lui la marimea proiectata initial.

    Constructia prezentata in acest videoclip are doar rolul de a demonstra ca un generator cinetic poate produce electricitate utilizabila la fiecare miscare.

    Din estimarile mele acesta produce cam 1/2 din energia ce o poate produce prototipul initial. Din 36 puncte de inductie in proiectul initial, am reusit sa "sculptez" doar 12. Fiecare acest punct de inductie s-ar traduce printr-o oscilatie completa a curentului generat. Astel, in loc de 2-3 oscilatii pentru miscari foarte usoare in acest caz nu exista nici una iar in loc de 6 - 10 oscilatii pentru miscari mai rapide, in acest caz sunt doar 2-4.

    Produsul final va fi unul surprinzator de util! Vei utia ca ai nevoie de priza si incarcator pentru telefon!

    Cristian Dache