Dicton

de Stefania Matei
Adauga la favorite
2107
vizualizari
0 lei
din 30,000 lei
București,
Dicton este un joc de societate antrenant și plin de veselie în care vorbele mici fac prieteșugurile mari.
Initiator proiect
1 proiect

Dicton - un joc de societate în care vorbele mici leagă prieteșugurile mari

Strângere de fonduri pentru pre-producția în masă

Despre joc

Dicton este un joc de societate antrenant și plin de veselie ce te plasează într-o lume a satului românesc de altădată. Vei lua parte la diferite întâmplări și astfel vei descoperi fărâme dintr-o cultură specifică unei societăți tradiționale. Vei pătrunde într-o comunitate în care oamenii împărtășesc o viziune comună asupra lumii redată sintetic în proverbe și expresii populare. Fie că ești țesătoare, moașă sau bocitoare, fie că ești cioban, fierar sau podgorean, rolul tău în comunitate este unul bine definit și ai ocazia de a participa și reacționa după cum crezi de cuviință la evenimentele colective ce au loc de-a lungul timpului. Tot ceea ce trebuie să faci pentru a avea trecere în sat este să ai vorbele la tine și să le potrivești diferitelor contexte apărute în viața comunității din care faci parte. Nu te arunca să trăncăni fără noimă la tot ce îți iese în cale! Deprinde încetul cu încetul taina alegerii cuvintelor și ține minte că vorba bună mult adună!

Dinamica de joc

Interacțiuni sociale

În joc, ca și în viață, trebuie să deprinzi meșteșugul prieteniei. Pentru asta este nevoie să știi când să cooperezi cu ceilalți și, în același timp, cum să faci în așa fel încât să îți păstrezi reputația intactă. Scopul tău este de a realiza cât mai multe prieteșuguri, capabile să îți asigure încrederea celorlalți și să îți pună cât mai bine în valoare rolul pe care îl joci în comunitate.

Ocupații tradiționale

Ocupația ta din cadrul jocului descrie ceea ce faci în comunitatea în care trăiești și îți definește statutul în relație cu persoanele din jur. Ocupația pune în evidență ceva din modul tău de a fi și stabilește felul în care te percep alții. Ce zici? Cum va fi la finalului jocului?  Crezi că vei putea să devii starostele locului sau îți mai trebuie ceva timp până să ajungi un om de frunte în satul tău?

Evenimente din viața satului

Pe parcursul jocului, vei participa la întâmplările care au loc în viața satului și care ridică tot felul de provocări. Așa cum este de așteptat, evenimente diferite impun reacții diferite din partea membrilor comunității. Pentru a face față cu bine ai nevoie și de un pic noroc. Dar ceea ce îți trebuie cu adevărat, dincolo de fler și chibzuință, este o bună cunoaștere a valorilor și semnificațiilor împărtășite de către cei din jurul tău.

Expresii și proverbe românești

Expresiile și proverbele incluse în joc reprezintă o poziționare pe care o adopți, o atitudine pe care o interiorizezi, o acțiune pe care o faci, un gând în care te regăsești sau o emoție pe care o împărtășești altora în diferite situații din viața colectivă. Ca forme de implicare socială, vorbele pe care le folosești stabilesc cum vor sta lucrurile în comunitatea din care faci parte și te vor ajuta să faci prieteșuguri cu cei de-o seamă cu tine.

Componentele jocului

  • 6 „Cartonașe Personaj” – „Cartonașele Personaj” descriu rolul important pe care îl joci în sat și îți definesc poziția în relație cu persoanele din jur. Aceste cartonașe pun în evidență modul tău de a fi, dar și felul în care te percep alții.
  • 225 „Cartonașe Proverb” (180 Cartonașe „Dicton”, 12 Cartonașe „Ursita”, 12 Cartonașe „Ursitul, 15 Cartonașe „Harță”, 6 Cartonașe „Acțiune”) - „Cartonașele Proverb” definesc modurile tale de participare la evenimentele care au loc în viața satului. Aceste cartonașe determină modul în care vor sta lucrurile în comunitatea din care faci parte. Ca forme de implicare socială, „Cartonașele Proverb” contribuie la consolidarea unei culturi specifice locului în care trăiești.
  • 20 Cartonașe „Comunitate” (5 „Cartonașe Primăvară”, 5 „Cartonașe Vară”, 5 „Cartonașe Toamnă”, 5 „Cartonașe Iarnă”) - Cartonașele „Comunitate” reprezintă evenimentele care au loc în comunitate și în fața cărora trebuie să reacționezi jucând unul dintre „Cartonașele  proverb”. Cum este și normal în meșteșugul prieteniei, evenimente diferite care au loc în comunitate impun reacții diferite din partea membrilor comunității.
  • 60 „Jetoane Prieteșug” (10 „Jetoane Băutură”, 10 „Jetoane Prunc”, 10 „Jetoane Colivă”, 10 „Jetoane Oaie”, 10 „Jetoane Sabie”, 10 „Jetoane Straie”) – „Jetoanele prieteșug” spun ceva despre cât de unită este comunitatea ta. Cu cât s-au format mai multe prieteșuguri pe parcursul jocului, cu atât sunteți mai uniți. Totodată, astfel de jetoane ajută la însemnarea legăturilor pe care le-ai stabilit pe parcursul timpului cu alți membri ai comunității.
  • Prăvălicul sorții - Prăvălicul sorții (zarul) reprezintă un simbol al neprevăzutului, al evenimentelor incontrolabile din comunitate. Se întâmplă câteodată să ajungi în niște situații deosebite pe care nici măcar ție însuți nu ți le poți explica. Dar n-ai de ce te îngrijora! Prăvălicul sorții este de fiecare dată un semn de bun augur și îți poate deschide calea către noi prieteșuguri care să te ducă la un pas mai aproape de stărostie.

Filosofia jocului

Dicton este un joc de societate ce își propune să crească gradul de conștientizare a semnificației sociale și valorii semantice pe care elementele de expresivitate lingvistică aparținând culturii populare vechi o au în cunoașterea și înțelegerea elementelor de istorie socială. Așadar, proiectul propune o formă alternativă de valorificare a patrimoniului etnolingvistic printr-un produs inovativ ce integrează expresii populare românești relevante din punct de vedere folcloristic și antropologic. Dicton reprezintă un instrument prin care expresiile populare sunt puse în relație cu contextul social și istoric al propagării și utilizării lor, fiind astfel înțelese ca forme de expresie care reflectă relația pe care oamenii o stabileau cu lumea în societățile vechi și care sunt capabile de a pune în evidență structura de relevanță utilizată în trecut pentru înțelegerea realității. Dicton este un produs antrenant ce îi face pe participanții la joc să pătrundă în universul societăților tradiționale și să înțeleagă mai bine cultura populară, având potențialul de a transforma un public indiferent sau ostil față de elementele de patrimoniu etnolingvistic specific societăților tradiționale într-un public cunoscător, deschis și capabil de a experimenta pozitiv aspecte ce țin de culturala orală. Punând în context istoric diferite practici sau înțelesuri sociale, prin intermediul acestui joc sperăm să creăm o poartă spre interacțiunea cu elementele culturii populare vechi, ceea ce ar deschide noi orizonturi de cunoaștere și experimentare a lumilor trecute.

De la concept la realitate

Dacă te încumeți să iei parte la o întrecere de vorbe din înțelepciunea populară, poți închiria de aici prototipul aflat în lucru pentru o sesiune privată de joc cu familia sau prietenii. Dacă ți-a plăcut și vrei să vezi jocul disponibil în magazine, cu dragă inimă primim un sprijin în galbeni astfel încât să ducem povestea mai departe.

Alte detalii

Mai mult detalii despre proiect puteți găsi accesând Portofoliul de prezentare.

Pentru mai multe înștiințări despre Dicton aruncați-vă un ochi pe www.dicton.ro. Pentru a ne transmite gândurile voastre și pentru a afla mai multe vești ne puteți iscodi la contact[at]socialplusunu.ro.

Conceptualizarea, prototiparea și testarea jocului au fost realizate în cadrul proiectului Dicton implementat de Asociația pentru Antreprenoriat Social „Plus Unu” (Social+1) și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

Nu sunt contributii facute