Dicționar etimologic al localităților din Maramureș

de Dorin Stef
Adauga la favorite
4268
vizualizari
11,890 lei
din 9,295 lei
Baia Mare,
247 de micromonografii ale localităților cu rang de sat, comună și oraş din judeţul Maramureş, într-o singură carte
Initiator proiect
2 proiecte

 

Titlul lucrării: Dicționar etimologic al localităților din județul Maramureș (ediție revăzută și adăugită). Autor: Dorin Ștef. Număr pagini: 448. Lansare estimată: martie 2023.  

Valoare proiect : Cheltuielile necesare tipăririi acestei lucrări, într-un tiraj minim de 300 ex., sunt de 9.295 lei.

Cum poți susține acest proiect? Alegând una din opțiunile de donație afișate pe acest site.

Ce primești în schimb dacă donezi?  Fiecare donator va primi un exemplar din lucrare, cu titlu gratuit, cu dedicație și autograf din partea autorului.

De ce să ai încredere în acest proiect? 

Nu mă aflu la primul proiect pe platforma sprijina.ro. În urmă cu doi ani, în iarna anului 2020, am propus un proiect pentru tipărirea unei lucrări intitulată Dicționar de regionalism și arhaisme din județul Maramureș. Secțiunea a avut 4.987 de vizualizări, 118 donatori, respectiv 14.666 lei colectați de la susținătorii proiectului. Cartea a apărut, în luna martie 2021, sub egida prestigioasei edituri Casa Cărții de Știință din Cluj-Napoca, în condiții grafice de excepție (Tipografia Surorilor Lauretane) fiind difuzată preponderent în bibliotecile comunale și orășenești din județul Maramureș, dar și în bibliotecile județene, respectiv bibliotecile universitare din țară.

În plus, activitatea mea editorială cuprinde un număr rezonabil de lucrări publicate: Miorița s-a născut în Maramureș (Editura Dacia, Cluj Napoca, 2005), Istoria folcloristicii maramureșene (Ed. Ethnologica, Baia Mare, 2006), Antologie de folclor din Maramureș (Ed. Ethnologica, Baia Mare, 2007), A treisprezecea elegie. Evanghelia după Nichita (Ed. Dacia, Cluj Napoca, 2007), Maramureș brand cultural (Ed. Cornelius, Baia Mare, 2008), Dicționar etimologic al localităților din Maramureș (Ed. Ethnologica, Baia Mare, 2016), Dicționar de regionalisme și arhaisme din județul Maramureș (Ed. Ethnologica, Baia Mare, 2011; 2015; Ed. Casa Cărții de Știință, Cluj Napoca, 2021).

Profil pe LinkedIn, Wikipedia:

https://www.linkedin.com/in/dorin-stef-a76ab666/

https://ro.wikipedia.org/wiki/Dorin_%C8%98tef

O prezentare pe scurt a lucrării

Convulsiile istorice au lăsat urme adânci pe obrazul localităților mara­mu­reșene. În mod firesc, fiecare admi­nistrație străină și fiecare grup de etnici mi­noritari (în speță: maghiari, germani și ucraineni) au exercitat o oarecare influență asupra faptelor de limbă a populației majoritare, implicit asupra oico­nimelor, adică asupra numelor localităților. Straturile ling­vistice suc­ce­sive, așe­zate peste denumirea veche, au generat, uneori, transformări care fac neinteligibile numele unor localității, indiferent de limba la care ne raportăm. Cartea își propune descifrarea acestui rebus etimologic, având studiu de caz exclusiv numele localităților din județul Maramureș.

În prima parte a lucrării s-a realizat o descriere a cadrului general specific județului Maramureș. O atenţie deosebită a fost acordată etimologiei toponimului Maramureş (58 de pagini).

Partea a doua a lucrării tratează cele 247 de localităţi cu rang de sat, comună și oraş din judeţul Maramureş. Fişa analitică a fiecărui articol cu­prinde, după caz: rangul, zonarea și localizarea, numele localităţilor compo­nente (în cazul oraşelor şi comunelor), stema și sigiliul localității, prima atestare docu­mentară a localităţii, populaţia la ultimul recen­sământ, numărul de gospodării, etnii, culte, dialectul popu­laţiei majoritare, numele comun al locuitorilor, porecla comunitară, personalităţi locale, cetățeni de onoare, instituții, resurse naturale, arii protejate, peșteri, monu­mente de arhe­ologie și istorice. În ceea ce privește originea numelui localităților, au fost analizate: denu­mirile ates­tate, evo­luția numelui localității, denumirea uzuală în prezent, numele vechi utili­zat de localnici, soluțiile etimologice, legende și tradiții (privind înte­meierea așezării) și evoluția eti­mo­logică.

De precizat că lucrarea se înscrie în seria contribuțiilor la monografia județului Maramureș.

Date de contact: 

Tel. 0770288308 / Email: stefdorin@yahoo.com

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

Calinescu Loredana
acum 2 ani
Mult succes!
100.00 lei
Cristea Cristian
acum 2 ani
500.00 lei
Ancuta Pop
acum 2 ani
50.00 lei
Florian Sebastian
acum 2 ani
110.00 lei
Baciu Loredana
acum 2 ani
Mult succes!
110.00 lei
Cupsa Andreea
acum 2 ani
Felicitări
50.00 lei
Mircea Cirt
acum 2 ani
O lucrare excelenta!
500.00 lei
Dragos Dorina Mihaela
acum 2 ani
Felicitări, Dorin Ștef! Apreciez efortul tău de a ne face să conștientizăm importanta cunoașterii și cultivării identității noastre!
60.00 lei
Sustinator anonim
acum 2 ani
Susținere
50.00 lei
Orzac Ioan
acum 2 ani
Un proiect foarte interesant, mult succes!
200.00 lei
Adrian Dan Pop
acum 2 ani
Felicitari!
500.00 lei
Petrovai Ion-Gheorghe
acum 2 ani
Doar cunoscându-ne istoria putem construi un viitor mai bun!
160.00 lei
acum 2 ani
1,000.00 lei
Viorica Pacurar
acum 2 ani
Succes, Dorin! Si felicitari pentru idee!
500.00 lei
Hotea Iuliana
acum 2 ani
Felicitări! Succes pe viitor
60.00 lei
  • 17 /03
    2023
    3

    A ieșit de sub tipar Dicționarul localităților

     

    O carte își păstrează mirosul specific, dat de cerneala tipografică, cel puțin 48 de ore după ce iese de sub rotativă; în unele situații, chiar și câteva zile, după ce a părăsit legătoria, a fost împachetată și a luat drumul beneficiarului. E acel iz de carte prospătă, ca și pâinea scoasă de curând din cuptor. Cartea, ca și pâinea, ține de foame. În plus, satură setea de cunoaștere.

    Eu trag nădejdea că această ediție (revăzută și adăugită) a Dicționarului etimologic al localităților din județul Maramureș (DELM) va ostoi foamea și setea celor doritori să afle toate teoriile și ipotezele exprimate până acum față de originea numelui oricărei localități din județul Maramureș.

    Lucrarea a apărut sub egida onorabilei edituri clujeane Casa Cărții de Știiință și a fost tipărită în condiții grafice excepționale la Tipografia Surorilor Lauretane din Baia Mare. Coperți cartonate, 446 de pagini. O carte solidă, robustă și densă, zic eu.

    Săptămâna viitoare va începe expedierea primului lot de exemplare spre beneficiari – în primul rând, sponsorii proiectului. Apoi, bibliotecile publice.

    Voi anunța lansarea cărții, de îndată ce voi stabili ziua și locația.

  • 08 /02
    2023
    2

    Noutăți pentru cei care au susținut proiectul privind editarea lucrării “Dicționar etimologic al localităților din Maramureș”...

    - Lucrarea (= 448 pagini) este tehnoredactată.

    - Biblioteca Națională i-a alocat un cod de identificare ISBN.

    - Coperta va fi realizată în variantă hardcover (= cartonată).

    - Cartea va apărea sub auspiciile prestigioasei edituri clujene Casa Cărții de Știință.

    - Noul status este “Bun de tipar”.

    - Remember: lucrarea cuprinde “fișele tehnice” ale tuturor așezărilor din județul Maramureș, de la atestarea documentară și până la originea numelui localității.

    - Distribuția se va face prioritar în favoarea sponsorilor, apoi a bibliotecilor publice din România și în cele din urmă la vânzare liberă, cu prilejul lansării cărții.

     

  • 14 /01
    2023
    1

    Campania pe platforma sprijina.ro a luat sfârsit în data de 12 ianuarie 2023.

    Le mulțumesc celor ce administrează această platformă de crowdfunding pentru găzduire. Sunt la al doilea proiect derulat în colaborare cu sprijina.ro și trebuie să mărturisesc faptul că am avut o colaborare discretă dar impecabilă.

    Vă mulțumesc și vouă, celor... 99 de susținători ai proiectului de editare a lucrării Dicționar etimologic al localităților din județul Maramureș, ediția 2023. Datorită vouă, cartea va vedea lumina tiparului și îi va bucura pe cititori.

    Vă mărturisesc că sunt conștient de valoarea lucrării (fără falsă modestie) și de utilitatea ei, atunci când se va afla atât într-o bibliotecă personală, dar mai ales într-o bibliotecă publică. Și asta pentru că are în spate mii de ore de lucru, sute de cărți citite (menționate în Bibliografie) și de fișe întocmite. Am utilizat cu mare atenție aparatul critic, pentru a indica în mod corect sursa tuturor informațiilor. În plus, consider că opiniile personale exprimate în secțiunile dedicate discuțiilor etimologice sunt demne de a fi luate în seamă.

    Ce urmează?

    -Predarea la editură

    -Tipărirea

    -Difuzarea

    Vreau să menționez că toate persoanele care au susținut financiar apariția lucrării vor fi menționate pe o pagină specială, dedicată sponsorilor. Dacă nu primesc nici o notificare de la voi până în data de 31 ianuarie 2023, consider că am acceptul vostru pentru acest demers.

    Promit să vă țin la curent cu derularea etapelor viitoare.