Adoptă un copil, fii povestea lui de viață!

de Vișinel Costel Balan
Adauga la favorite
Vezi
9539
vizualizari
556 lei
din 12,000 lei
București, Municipiul București
În fiecare zi cinci copii sunt părăsiți de părinți în maternitate, iar statul îi închide într-un sistem bolnav din care ies mutilați pe viață.
Initiator proiect
9 proiecte

 

În fiecare zi cinci copii sunt părăsiți de părinți în maternitate, iar statul îi închide într-un sistem bolnav care îi condamnă cu nepăsare.

Dacă micuțul tău ar depinde de statul român, ai avea încredere că va fi bine? Nu-ți lăsa copilul să crească într-un centru de plasament! Împreună putem urgenta procedurile de adopție!

 

ADOPTĂ UN COPIL, FII POVESTEA LUI DE VIAȚĂ! 

Sunt mii de copii abandonați, mii de destine distruse. Campania "Da, se poate" solicită autorităților centrale schimbarea legii în vederea urgentării procedurilor de adopție, de la 6 luni la 30 zile, pentru ca ei să nu mai fie victimele unor prevederi care le iau șansa de a fi parte dintr-o familie.

Campania "Da, se poate" va contribui la schimbarea legii și a destinelor unor copii ale căror povești le-am ascultat pe toată durata activității mele de voluntariat. Sunt însă mulți care vă așteaptă: să-i vizitați în centre, să-i luați acasă și să trăiți bucuria de a fi parte din viața unui copil abandonat. În fiecare zi, cinci copii sunt abandonați în spitale. Astfel, descoperim întâmplări neștiute despre abandon, boală și trauma unui sistem indolent. Ei sunt tinerii care au o poveste al căror final îl putem schimba împreună. Sunt istorii necunoscute al căror curs se poate schimba.

POVESTEA LUI VIȘINEL

La 9 ani, Vișinel fuge din orfelinat și dă piept cu viața necuțătoare de afară. Doarme la mănăstire, cerșește și trece prin experiențe de neimaginat. De spaimă, se întoarce la casa de copii, unde este pedepsit crunt pentru că a fugit. La 14 ani este dat în grija unei familii de asistenți maternali, unde muncește pentru o bucată de pâine și este supus unui nou șir de violențe. Încearcă să depună plângeri la autorități, dar nu este luat în seamă. Odată cu intrarea la liceu, lucrurile se schimbă și Vișinel este mutat la Centrul Rezidențial Pro-Familia din Bacău, unde rămâne până la 26 de ani.

Tânărul începe să se implice ca voluntar în mai multe proiecte social-educaționale, ceea ce îl entuziasmează și îi oferă o nouă perspectivă asupra vieții. Coordonează proiecte pentru sprijinirea copiilor aflați în prag de abandon școlar, le oferă haine și mâncare, organizează excursii pentru tinerii din centre și coordonează activități cu copiii bolnavi de SIDA/leucemie. Toate aceste activități îl fascinează și se implică cu sinceritate în tot mai multe astfel de acțiuni.

  • In 2013 își transformă apartamentul personal într-un centru destinat copiilor și persoanelor fără adăpost din Municipiul București;
  • În 2013 lansează prima conferință inspirațională - POVESTEA MEA dedicată tinerilor instituționalizați;
  • În 2013 este premiat pentru activitatea de voluntariat desfășurată în mai multe județe din tață prin care motivează tinerii instituționalizați să-și continue studiile - Premiul anului în domeniul Tineret la Gala Voluntarilor organizat de Federația VOLUM;
  • În 2014 pune bazele Centrului Multifuncțional la Casa de Copii Înger Alb; 
  • În 2014 pune bazele FEDEREII - Asociația Adulților din Casele de Copii;
  • În 2016 pune bazele Centrului de Tineret EDFORSO - Educație, Formare, Societate - centru destinat consolidării deprinderilor de viață independentă pentru 15 tineri proveniți din casele de copii; 
  • 2016 - Înființează Consiliul Tinerilor Instituționalizați la nivel național care să apere drepturile tinerilor din casele de copii. 

CARE SUNT BARIERELE ÎN CALEA ADOPȚIEI?

  • Birocrația. Puțini dintre părinții care doresc să adopte își cunosc drepturile. Mulți dintre ei se descurajează și clachează din cauza birocrației. Uneori, copiii așteaptă trei sau chiar patru ani până la finalizarea procedurilor de adopție, timp în care viitorii părinți investesc timp, bani, vizite în orfelinat.
  • Numărul familiilor care așteaptă să adopte un copil este în continuă creștere. Pentru parcurgerea tuturor etapelor de adopție, acestea sunt însă nevoite să întocmească zeci de documente, să urmeze chiar și cursuri de instruire și să obțină atestat care să îi certifice dreptul de a „deveni“ părinte. Așteptarea e grea, iar timpul trece în defavoarea copiilor care sunt obligați să rămână în centre.
  • Persoanele care vor să adopte se lovesc de insuficiența resurselor necesare întregului procedeu administrativ care obosește și epuizează în ani de-a rândul.

O DONAȚIE, O INVESTIȚIE PENTRU SCHIMBAREA SISTEMULUI

După ani de luptă împotriva sistemului de protecție socială, Vișinel și partenerii săi din mediul nonguvernamental au reușit închiderea centrelor de plasament în care au fost aplicate rele tratamente copiilor și au oferit alternative tinerilor prin identificarea de adăposturi și centre educaționale atente la nevoile lor specifice. Dar eforturile continuă și trebuie să ajungem la un alt nivel. Iar pentru asta avem nevoie de resurse care să susțină activitățile și valoarea materialelor care ajută la strângerea semnăturilor. Vișinel candidează independent pentru a reprezenta tinerii din casele de copii în parlament. Astfel, banii proveniți din donațiile dumneavoastră vor fi direcționați către:

  • Remunerația resurselor umane. Răsplătirea tinerilor care lucrează pentru strângerea semnăturilor de pe teren.
  • Materiale de informare. Flyerele, broșurile, cărțile de vizită, bannerele și mapele de prezentare pentru atragerea susținătorilor și informarea asupra cauzei.
  • Creare de evenimente. Sprijin logistic.

IMPACTUL

  • Creșterea numărului de copii adoptați. Tinerii instituționalizați reprezintă cel mai vulnerabil grup de persoane din societatea românească. Această resură umană cu un imens potențial de dezvoltare este în continuare neglijată de autorități și desconsiderată de societate. Dar acestă situație poate fi schimbată cu sprijinul dumneavoastră. Prin adoptarea unui copil.
  • Simplificarea continuă a procedurii de adopție și adaptarea ei la standarde europene. Legislația vagă, procedurile alambicate și lipsa de informații descurajează interacțiunea centre-cetățeni, cetățeni-tineri instituționalizați și stat-ONG-uri furnizoare de know-how.

RISCURI SI PROVOCĂRI

  • Situații de criză. Ca orice proiect, acesta poate întâmpina situații de criză, în care fondurile să fie insuficiente, persoanele slab implicate sau nemotivate, iar rezultatele mult sub așteptările preconizate. Dar asta nu înseamnă că nu se schimbă ceva.
  • Orice criză înseamnă oportunitate. O criză este o extraordinară oportunitate de învățare, de reglare a proceselor și de stabilire unor noi obiective. Este o provocare și trebuie tratată ca atare, cu curaj și bună dispoziție.

 

CUM POȚI SPRIJINI PROIECTUL?

  • Dacă ne susții dar ai alte priorități, ajută-ne cu un susținător.
  • Dacă ai abilități și vrei să le pui în valoare într-un proiect inovator, contactează-ne.
  • Nu uita să sprijini cauza noastră printr-un share, o poveste pe blog, sau un articol pe site!
  • Semnează pentru Vișinel!
  • DONEAZĂ!

 

 

Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu

Balaj Flaviu
acum 8 ani
Card "Sprijina si tu" oferit de:
1.00 lei
Severin Traian
acum 8 ani
Card "Sprijina si tu" oferit de:
1.00 lei
Dana M
acum 8 ani
Card "Sprijina si tu" oferit de:
1.00 lei
QM
acum 8 ani
Card "Sprijina si tu" oferit de:
1.00 lei
Adi Smarandache
acum 8 ani
Card "Sprijina si tu" oferit de:
1.00 lei
Orza Cristina
acum 8 ani
Card "Sprijina si tu" oferit de:
1.00 lei
acum 8 ani
Card "Sprijina si tu" oferit de:
1.00 lei
neagu mihaela
acum 8 ani
Card "Sprijina si tu" oferit de:
1.00 lei
MIHAELA
acum 8 ani
Card "Sprijina si tu" oferit de:
1.00 lei
Nastase Cristina
acum 8 ani
Card "Sprijina si tu" oferit de:
1.00 lei
Andreea Cismas
acum 8 ani
Dumnezeu sa va ajute
10.00 lei
Criste Mara
acum 8 ani
Card "Sprijina si tu" oferit de:
1.00 lei
Ingrid
acum 8 ani
Plata facuta cu SMS
10 euro
Ionut Nicolae
acum 8 ani
Plata facuta cu SMS
10 euro
Monica Malanca
acum 8 ani
Card "Sprijina si tu" oferit de:
1.00 lei