Compostare in mediul urban
Compostare în mediul urban
Proiectul reprezintă o opțiune pentru cei care doresc să își schimbe amprenta personală, colectând materia organică din mediul înconjurător.
- Servus, mă numesc Robert şi doresc să îţi prezint ideea mea de a rezolva o situaţie cu impact mondial, gestiunea unui efect secundar al consumerismului:
- Din acest cuvânt "gunoi", aş dori să extrag câteva noţiuni, pe care doresc sa le folosesc: materie organică, biodegradabil și compost.
- De ce să colectăm separat resturile biodegradabile?
Fie ca ne place sau nu, fiecare dintre noi producem deşeuri în societatea de consum în care trăim. Activitatea creeaza nevoia de a organiza servicii adecvate de colectare, de tratare şi de eliminare a deşeurilor generate, servicii care au costuri ridicate atât pentru autoritaţi cât şi pentru mediul înconjurător.
În România, colectarea separată a deşeurilor la sursă este abia la început. Resturile organice reprezintă aproximativ 50% din totalul deşeurilor menajere generate. În cele mai multe cazuri, ele ajung la gropile de gunoi, unde produc metan, levigat, “bombe ecologice”.
Resturile alimentare și deșeurile verzi din grădini sau curți pot fi transformate în compost (îngrășământ pentru plante), fie în propria gospodărie, fie în stații de compost organizate la nivel de administrație de locatari.
- Ce avantaje are compostul?
- contribuie la gestionarea corespunzătoare a deșeurilor, reducându-le cantitatea
- elimină necesitatea depozitării la groapă a unei cantități semnificative de deșeuri
- previne mirosurile neplăcute, sursele de răspândire a microbilor și infestarea solului
- previne producerea de poluanți atmosferici care ar fi generați prin arderea deșeurilor
- garantează fertilitatea solului, în mod organic
- asigură afânarea solului și crește capacitatea de absorbție, prevenind inundațiile
- Ce este compostul?
- Compostul este compus din materii organice obținute prin degradarea aerobă a reziduurilor vegetale și animale (a biodeșeurilor).
- Se prezintă ca un produs omogen de culoare brun închis sau negru.
- Mirosul este de pământ umed, fără alte mirosuri neplăcute.
- Potrivit OUG 74/2018, bio-deșeurile sunt „deşeuri biodegradabile provenite din grădini şi parcuri, deşeurile alimentare sau cele provenite din bucătăriile gospodăriilor private, din birouri, cantine, restaurante, comerțul cu ridicata, de la firme de catering și magazinele de vânzare cu amănuntul, deșeuri similare provenite din unitățile de prelucrare a produselor alimentare”.
- Prin compost se înțelege totalitatea transformărilor microbiene, biochimice, chimice și fizice pe care le suferă deșeurile organice, vegetale și animale, de la starea lor inițială și până ajung în diferite stadii de degradare, până la cea de compost.
- În tot acest proces, este vitală prezența oxigenului, căci altfel sunt activate microorganismele care duc la fermentarea și la putrezirea materiei.
- Timpul de compostare depinde de ciclurile și de constituția microorganismelor implicate, dar și de factorii de mediu.
- Metode de a composta deșeurile organice
- compostarea pasivă în grămadă deschisă - la nivel individual, în curte, sau la nivel comunitar, organizată de către asociațiile de proprietari;
- compostarea în groapă - la nivel individual, în curte sau mai rar la nivel comunitar;
- compostare în bio-container de tip monobloc sau cu tambur rotativ - pentru cantități mari și spații închise, de obicei folosite în companii sau asociații de locatari;
- compostare cu râme (vermicompost) - pentru locuințe individuale;
- compostarea industrială, realizată la nivel comunitar de către operatorul de salubritate; poate fi de mai multe tipuri: pe platformă în șiruri sau grămezi folosind tehnologia pentru întoarcere, amestec și mânuire; compostarea pe platformă, utilizând echipamente speciale de remaniere a grămezii; compostare în sisteme de grămezi statice aerate, folosind conducte perforate.
- Pe lângă aceste metode, trebuie luată în calcul și posibilitatea digestiei anaerobe a materiilor organice. Există o serie de avantaje și dezavantaje de care autoritățile trebuie să țină cont atunci când aleg între cele două soluții.
- Viziunea este…?
Viziunea mea este de a oferi o metoda de compostare locală si industrială. Pentru modurile de prelucrare locală a materiei organice ai nevoie de materiale de depozitare, tomberoane, compostoare, procesare, acceleratori. Aici doresc sa aduc solutii.
Procesarea materiei organice, care este un proces destul de larg,clientul avand dreptul sa aleaga metoda de compostare, avand scop transformarea materiei organice in compost cat mai usor si repede.
Produsele sunt aduse din export urmarind necesitatiile clientiilor, si oferirea celei mai bune metoda personalizata de compostare.
- Implementare
- Beneficiar cât şi consumator este toată lumea, producem materie organică pe care dacă dorim să o gestionăm corect, avem nevoie de o structură şi de o logistică pregătită.
- Consiliile locale si firmele de salubritate au în prevedere aplicarea legislaţiei, dar nu exista facilităţi de tratare biologică a deşeurilor biodegradabile.
- Obiectiv general
- Dezvoltarea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor biodegradabile, eficent din punct de vedere al mediului cât şi din punct de vedere economic.
- Oferirea unei sistem de gestiune a deşeurilor biodegradabile pe toate categoriele de segment, localizând sursa , identificând necesităţile de colectare, transport, procesare, revalorificare.
- Urban home
- Lipsa în infrastructura clientului a tomberoanelor, pubelelor, găletuţelor, atât în cadrul necesităţilor individuale cât şi cele în colectare masivă. Aceasta necesitate este unul dintre punctele de plecare ale acestei idei.
- Pentru procesare este nevoie de transportul materiei organice la punctele de compostare.
- Logistica si colectarea se pot afilia la serviciul oferit de facilitatorii locali, oferind aceste servicii pentru dezvoltarea infrastructurii.
- Urban privat
- Segmente ţintă : HoReCa, clădirile de birouri, alimentaţia publică, domeniul public, domeniul particular.
- Oferirea serviciului integral de colectare, transportare, procesare a materialelor organice.
- Oferirea de certificare a firmelor pe partea de sustenabilitate
- Ofertarea de compostări locale, aferentă cu o structură personalizată si mentenanţă
- Urban social
- Colaborarea pentru susţinerea proiectelor locale oferind soluţi ajutătoare pentru implementarea proiectului de compostare pe segmente.
- Procesarea corectă a materiei organice produsă in mod ecologic.
- Conştientizarea in masă şi înţelegerea mecanismului de adunare selectivă, revalorificarea și avantajele compostări.
- Plan de desfășurare-afacere
- Serviciul- oferirea serviciului de colectare selectivă a materiei organice, serviciul de mentenanţă.
- Procesarea- principiul ‘plăteşti cât arunci’
- Produse – recipiente de colectare, compostoare, tomberoane autosustenabile ( produse provenite din export, produse fabricate de noi)
- Produse organice- compost, momeala vie, mulci, peleti de foc.Energie sustenabilă- biogaz, energie termică.
- Factori de risc
- Piaţa nu este pregătită de a implementa sistemele
- Situaţia incertă bazată pe ‘monopolul gunoiului’
- Lipsa finanţărilor pentru utilaje, infrastructură, logistică, procesare.
- In prezent
- Prototipuri de sisteme de colectare, compostoare, tomberoane autosustenabile, compostari locale, grădini urbane bazate pe compostare.
- Există un proiect pilot organizat din finanţări proprii în asociere cu Sustenabil.cj. În cadrul acestuia s-a gestionat tot procesul de colectare, logistică și procesare a 50 de clienți casnici, 7 persoane juridice și 16 creșe. Programul are nevoie de investiții suplimentare pentru a asigura o activitate continua.
De ce am avea nevoie?Ce vei obtine tu?
Pentru a merge mai departe cu acest proiect avem nevoie de o investiție majoră, pentru a achiziționa sisteme de compostare. Astfel în viitor să fie folosite de orcine dorește să composteze.
Doresc să asigur și să implementez un sistem personalizat pentru toate categoriile:
- Persoanelor care locuiesc :
- la bloc fără posibilitate de compostare locală,
- la casă unde te avantajează spațiul pentru o compostare locală,
- Ansambluri rezidențiale,
- Pentru gradini urbane, spații verzi, livezi, parcuri, ș.a,
- Firmelor, persoanelor juridice, HoReCa,
- Evenimente,
- Agricultorilor care doresc să gestioneze bio-deșeurile de proveniență animală și vegetală,
Dacă dorești să compostezi sunt aici ca opțiune pentru tine, te pot ajuta să compostezi.
Ca recompensă pot oferi la schimb compost, fertilizări de sol cu ceai de compost (enzime și micro-elemente benefice pentru orice sol și plantă), ridicări de materie organică (frunze, crengi, iarbă), proiecte și evenimente pe zerowaste, sustenabilitate, compost.
Intrebări și răspunsuri:
Topai Tibor Robert
Telefon: +4 0740 395 184
Email: topai.robert777@gmail.com
Facebook: P I M P My Garden
Colaboratori principali:
Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu