CENTRUL DE ZI LUCIA - IMPREUNA PENTRU AUTISM!
ANCAAR FILIALA FETESTI CENTRUL DE ZI ”LUCIA”
Motto:
“Cel mai bun mod pentru a nu te simti neajutorat este să te ridici si să faci ceva. Nu astepta ca lucrurile bune să ti se întâmple. Dacă vei face tu, ca lucrurile bune să se întâmple, vei umple lumea de sperantă si te vei umple si pe tine de sperantă.”
(Barack Obama)
Asociatia Nationala pentu Copii si Adulti cu Autism din Romania (ANCAAR) Filiala Fetesti este organizatie non profit, apolitica, neguvernamentala, infiintata in august 2012 si isi are sediul in Fetesti, str.Calarasi, nr.400. Centrul de zi Lucia este obiectul principal de activitate al acestei organizatii, oferind servicii de recuperare/îngrijire pentru copii si tineri cu tulburari din spectrul autist si dizabilitati asociate, fiind singurul de acest fel din zona.
ANCAAR Filiala Fetesti - Centrul de zi Lucia, a fost acreditata ca furnizor de servicii sociale in ianuarie 2015 si a primit licenta de functionare definitiva pentru serviciul social "Centrul de zi Lucia" in anul .2017. Centrul functioneaza in regim de zi si ofera in acest moment in mod regulat servicii de specialitate pentru 15 copii cu autism si tulburari din spectrul autist si familiile acestora.
Misiune:
Cresterea calitatii vietii persoanelor cu dizabilitati si a familiilor acestora
Viziune:
Cooperarea dintre membrii asociatiei, parinti, specialisti, comunitate, intr-o viziune profesionala pluralista si pluridisciplinara, cu flexibilitate, receptivitate, disponibilitate si empatie, pentru a asigura servicii de specialitate copiilor si tinerilor cu dizabilitati (in principal persoanelor cu autism) promovind toate tipurile de actiuni si prin implicarea acestora in programe de socializare si dezvoltare a deprinderilor de viata independenta, integrarea in invatamantul de masa sau special, precum si sustinerea famililor acestor copii si tineri prin consiliere psihologica si informationala.
Situatia actuala
Conform statisticilor oficiale, la nivelul judetului sunt 226 de persoane cu autism, cu varste cuprinse intre 3 si 18 ani si 16 adulti. In municipiului Fetesti sunt inregistrati 32 copii cu autism, din care 9 sunt in terapie de specialitate in Centrul de zi Lucia. De asemenea centrul ofera terapii de specialitate si rezidentilor din alte localitati/judete, pe o raza de 150km. Cererile pentru servicii sunt in numar mult mai mare decat capacitatea de acoperire a centrului, in special datorita spatiului foarte mic si al numarului limitat de specialisti. In afara serviciului social al fiecarei primarii, care nu dispune de specialisti calificatii pe domenii de dizabilitati, nu exista alte entitati care sa ofere asistenta in domeniu.
Asociatia a solicitat si a primit din partea consiliului local Fetesti folosinta gratuita a unei cladiri aflata in strada Calarasi nr.261 din fetesti, (fosta Gradinita nr.6) dar care se afla intr-un stadiu avansat de degradare. Reabilitarea acestui spatiu ar permite cresterea la 30 al numarului de beneficiari regulati, s-ar putea creste numarul personalului, s-ar putea diversifica spatiile folosite si dezvolta complexitatea procesului terapeutic (sala de terapie ocupationala, sala de terapie individuala, sala de kinetoterapie, sali pentru ateliere protejate de lucru, sala pentru after-scool, sala pentru terapie senzoriala, sala pentru terapie prin arte combinate, sala pentru consiliere) In plus, terenul aferent locatiei respective ar putea fi folosit pentru amenajarea unui loc de joaca, pentru terapie in aer liber, spatiu de recreere etc.
Centru dispune de fondurile necesare pentru cheltuielile operationale, dar nu are surse de finantare pentru reabilitarea cladirii necesita o investitie majora de circa 300000 EUR.
Consideram ca realizarea acestui proiect este cruciala pentru sustinerea nevoilor crescande de asistenta in domeniu, din zona noastra, pentru a acorda o sansa cat mai multor copii si tineri cu autism de a se recupera si integra in societate, pentru a deveni semi-independenti sau independenti si chiar pentru a deveni din asisitati, producatori.
Credem in acest proiect, dar el nu va putea fi dus la indeplinire decat daca ne ve-ti putea intinde o mana de ajutor.
Mai multe despre noi:
ANCAAR, Filiala Fetesti, pe langa terapiile de specialitate pe care le asigura copiilor prin specialistii sai, a desfasurat de-a lungul timpului o serie de de activitati si programe/proiecte pentru socializarea copiilor cu autism şi integrarea acestora în comunitate, astfel :
- Asigurarea de terapii de specialitate, in regim de zi.
- Consilierea psihologica, sociala si juridica pentru familii si apartinatori, in grup sau individual.
- Proiectul ”Vrem o scoala pentru noi” – care a debutat in anul scolar 2016 – 2017 cu prima clasa pilot – clasa de invatamant special integrata compact intr- o unitate de invatamant de masa, continua in anul scolar 2020 – 2021 cu clasa a IV – a . Prin intermediul acestui proiect s-a reusit formarea unei echipe multidisciplinare formata din Director Scoala Speciala, cadre didactice ale invatamantului special – Familiile copiilor cu autism beneficiari ai centrului si echipa centrului de zi Lucia, formata din terapeuti, voluntari, psiholog, manager asistenta sociala, medic specialist in neuropsihiatrie infantila si administrator. Toti copiii cu autism de varsta scolara, inscrisi la centru, urmeaza cursurile unei unitati de invatamant de masa sau special.
- Derularea unui program "After school" pentru cei 4 copii scolari ai clasei de invatamant special, pentru cei 5 copii scolari precum si pentru cei 5 copii prescolari ai claselor de invatamant de masa.
- Proiectul "Autism - Suntem o echipa" promoveaza colaborarea cu cadrele didactice din invatamantul de masa, dar si o modificare in perceptia acestora cu privire la copilul cu autism.
- Actiuni de promovarea a deprinderilor de viata independenta (mers la cumparaturi, mers la stomatolog, etc).
- Curs de formare continua pentru cadrele didactice din invatamantul de masa prescolar si scolar in colaborarea cu Casa Corpului Didactic Ialomita.
- Parteneriatul incheiat cu Protopopiatul Fetesti a permis participarea copiilor si a familiilor acestora la o serie de activitati religioase.
- Participarea postului de televiziune Trinitas Tv la o serie de activitati desfasurate de beneficiarii centrului.
- Specialistii centrului impreuna cu copiii si parintii lor au confectionat obiecte care au fost puse in vanzare, facilitand obtinerea de fonduri suplimentare.
- S-au organizat actiuni de sensibilizare a comunitatii scolare in ceea ce priveste admiterea copiilor cu autism in invatamantul de masa, in clase cu copii normotipici.
- Beneficiari ai centrului sunt membri ai grupului de dans popular organizat de Palatul Copiilor Slobozia – Sucursala Fetesti.
- Anual, are loc Marsul de 2 Aprilie, Ziua constientizarii luptei impotriva autismului,
- Orientarea scolara si profesionala a copiilor cu CES , intocmirea dosarelor pentru incadrare in grad de handicap.
- Evaluarea de catre un medic specialist in neuropsihiatrie pediatrica, care a eliberat retete medicale si scrisori medicale.
- Asociatia face parte din COMISIA JUDETEANA PRIVIND INCLUZIUNEA SOCIALA organizata la nivelul Institutiei Prefectului –Judetului Ialomita.
Mai puteti afla despre noi de pe pagina noastra de internet www.centruldezilucia.ro
Schimbarea este un proces, nu un moment. Copiii nostri se schimba.....
Cu terapie potrivita si iubire...
Te rog sa te autentifici pentru a putea posta comentariu